Naar Peru
banner Kuelap
Home > Bestemmingen > Kuélap, Machu Picchu van het Noorden

Kuélap, Machu Picchu van het Noorden

Het fort van Kuelap is de grootste stenen constructie van Zuid-Amerika en stamt uit de Chachapoyas cultuur. Het fort kijkt uit over de Utcubamba vallei in het noorden van Peru en is ongeveer 600 meter lang en 110 meter breed. Het bevat meer dan 450 stenen gebouwen!



Over Kuélap

Kuélap staat bekend als het “Machu Picchu van het Noorden” en betekent “Lugar frío” wat koude plek betekend. Kuélap is rond 500 AD gebouwd door de Chachapoyas. Het volk van deze Pre-Inca beschaving leefde hier tot de Spaanse conquistadores aankwamen.

De Chachapoya-cultuur ontwikkelde zich tussen 800 en 1570 na Christus in het Noord-oosten van Peru. De gebieden strekten zich driehonderd kilometer uit in de huidige regio’s Amazonas en San Martín.

Kuelap

Toen het Fort van Kuélap in 1843 werd ontdekt, was het in een véél betere conditie dan toen Machu Picchu ontdekt werd. Er is sinds die tijd veel archeologisch onderzoek gedaan, waarbij veel duidelijk is geworden over de verdwenen beschaving.

Deze uitzonderlijke archeologische plek bevindt zich op een hoogte van 3000 meter, bovenop een berghelling en heeft een oppervlakte van meer dan 7 hectare. De stad is omgeven door 20 meter hoge muren van massief steen van 80 centimeter dik. Binnenin vind je meer dan 400 ronde huizen. In die tijd bouwden de Chachapoyas hun huizen in een ronde vorm met een rieten dak.

Een paar feiten

  • Wetenschappers hebben lang gedacht dat Kuelap een fort was. Ze hebben echter ontdekt dat het religieuze aspect nog belangrijker was. Kuélap bestaat niet alleen uit oude militaire gebouwen. Je vind er ook civiele, religieuze en huiselijke gebouwen.
  • Kuélap is ook veel ouder dan het hele Inca-rijk. Uit radiokoolstofdatering-monsters blijkt dat de bouw begon in de 6e eeuw na Christus en duurde tot het begin van de koloniale periode (1532-1570).
  • Opgravingen wijzen erop dat Kuélap onder meer een militaire functie had en gebruikt werd als bescherming tegen de Wari stam, die op dat moment Noord-Peru bezette.
  • In totaal bevat het complex bijna 450 gebouwen, waar in de glorietijd meer dan 3000 mensen woonden.
  • De muren rond Kuelap zijn gemaakt van meer dan 708.000 m3 stenen. Dit is ongeveer drie keer het volume van de piramides van Keops in Egypte.

De architecten van Kuelap werkten met honderden specialisten, van steenhouwers, metselaars en dragers van water, stenen en modder. Er leefden ook veel verschillende boeren op het terrein, wiens enige werk was om maïs, aardappelen en groenten voor de arbeiders te produceren.

Tot op heden is onbekend hoe de Chachapoyas het water voor al deze mensen de heuvel op brachten. De muurdecoraties bevatten ogen van katachtigen, slangen en vogels. Waarschijnlijk waren het goden van de Chachapoya-cultuur.


Fly

Zelf op reis naar het noorden van Peru?
FOX Verre Reizen heeft een bijzondere Privérondreis naar Noord-Peru


Hoogtepunten

Een pad van twee kilometer, dat steeds wat omhoog loopt, bereik je de stadsmuur van Kuélap. De stadsmuur wordt omgeven door groen landschap, waardoor het een gewone hoge stenen muur lijkt. De originele stadspoort is wegens veiligheidsoverwegingen gesloten, verderop vind je een tweede poort, welke gebruikt werd door het personeel.

Pueblo Bajo

Door de toegangspoort beklim je een trap naar “Pueblo Bajo”, het lage dorp. Bijzonder zijn hier de restanten van cirkelvormige gebouwen.

Kuelap - Ronde huizen

Pueblo Alto

Kuélap, Machu Picchu van het Noorden 1

Pueblo Alto, het hoge dorp is het hoogste niveau. Hier staat El Torreon. Een toren van meer dan 7 meter hoog, die vooral voor ceremonies gebruikt werd.

Ook vind je hier restanten van een gebouw met rechte hoeken in plaats van ronde. Archeologen denken dat deze door de Inca’s zijn gebouwd, nadat de Inca’s de Chachapoyas hier hadden verslagen.

El Tintero

Tintero Kuelap

Aan de andere kant van Kuélap staat een constructie die in een bijzonder goede staat is “El Tintero”. Het gebouw lijkt op een omgekeerde kegel of een inktpot en kreeg daardoor zijn naam. El tintero betekend “de inktpot” in het Spaans. En daar lijkt het inderdaad wel op.

Vanaf dit meest zuidelijke punt van Kuélap heb je een fenomenaal uitzicht over de Utcubamba vallei.

Praktische zaken

  • Openingstijden: 08.00 uur tot 17.00 uur
  • Kosten kabelbaan: S/20 per persoon / retourtje. Duur: 20 minuten.
  • Entree Kuélap: S/30 per persoon
  • Er is een koffiebarretje bij de ingang. Onderweg kom je nog 1 keer een stalletje tegen.
  • De kabelbaan is elke maandag voor onderhoud gesloten
  • Je kunt je in Kuélap makkelijk 3 uur vermaken.

Hoe kom ik hier?

Door de bijzondere ligging is het best lastig om van Kuélap te bereiken. Slechts dertig jaar geleden duurde het nog bijna twee maanden om het gebied te bereiken en kon dat alleen maar lopend!

Kuelap bezoek je vanuit Chachapoyas. Hier zijn vele aanbieders van dagtours met gids. Ook kan je vaak een tour boeken in het hotel waar je verblijft.

Vanuit Chachapoyas rij je in anderhalf uur naar Nuevo Tingo, het meest dichtstbijzijnde dorp. Dit kleine dorpje heeft een cafetaria, een souvenirwinkel en een parkeerplaats.

Kabelbaan

Wegens de toenemende drukte bij Machu Picchu en om het toerisme naar het Noorden van Peru te stimuleren is er in januari 2017 een kabelbaan naar de ingang van Kuelap aangelegd.

Deze spectaculaire kabelbaan brengt je in 20 minuten, dwars over de Utcubamba-vallei in een ritje van 4 kilometer naar het Kuélap complex. Het beginpunt van de kabelbaan ligt op ongeveer 10 minuten van Nuevo Tingo en is lopend te bereiken.

kabelbaan kuelap

Ex-president, Pedro Pablo Kuczynski, verzorgde de openingsceremonie. Over het doel van dit nieuwe vervoerssysteem zei hij: “Met dit nieuwe kabelsysteem wordt een nieuw toeristisch centrum voor het hele noorden, waaronder Kuélap, gecreëerd.” De eerste vijf dagen vervoerde de kabelbaan ongeveer 2.000 binnenlandse en buitenlandse toeristen!

Beste reistijd

Kuélap ligt aan de rand van het Amazone, waar het klimaat gematigd is, maar ook erg regenachtig is. Het regenseizoen loopt van oktober tot april, de beste reistijd zijn de maanden daarna, dus tussen mei en september. Het is dan de warmste periode met temperaturen van 22°C / 13°C.


Klaar om Naar Peru te gaan?

Mily Blomberg

Ik hou van mijn prachtige geboorteland Peru en mijn stad Chiclayo. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes van mijn land!

Andere bestemmingen

  • Rondreizen door Peru | FOX.nl

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!