50 nieuwe Nazca lijnen ontdekt

Een van de hoogtepunten in de Peruaanse geschiedenis zijn de Nasca lijnen in de gelijknamige woestijn.

Tijdens een rondreis door Peru, op weg van Ica naar Arequipa, kom je deze mysterieuze woestijnmonumenten tegen, waarvan niemand tot nu toe excact weet waarvoor ze dienen.

Nazca Geogliefen

50 nieuwe geogliefen

In de provincie Palpa hebben Peruaanse archeologen met behulp van drones en satellietfoto’s zo’n 50 nieuwe geogliefen ontdekt! De nieuwe afbeeldingen bestaan uit zeer dunne lijnen, die met het menselijk oog bijna niet te zien zijn.

“De archeologen onderzochten voor het eerst de meest bekende lijnen en brachten door de beelden van de drones nog nooit eerder geziene details in kaart.”, schrijft National Geographic.

Deze nieuwe tekeningen van de Nazca-cultuur dateren van 200 tot 700 A.D. De reeds bekende geogliefen zouden afkomstig zijn uit de culturen van Paracas en Topará die tussen 500 voor Christus en 200 A.D. leefden. In tegenstelling tot de iconische Nazca-lijnen, waarvan de meeste alleen zichtbaar zijn van bovenaf, werden de oudere Paracas-hiërogliefen op hellingen neergelegd. Daardoor werden ze ook zichtbaar voor de dorpen beneden.

De twee culturen hebben ook verschillende artistieke onderwerpen gebruikt: Nazca-lijnen bestonden ​​meestal uit lijnen of polygonen, veel van de nieuw ontdekte Paracas-figuren beelden mensen of krijgers uit die tijd af.

Paracas en Topará

De nieuwe bevindingen tonen aan dat de creatie van deze geogliefen een traditie was van verschillende culturen uit verschillende eeuwen. Ze bevatten ook belangrijke gegevens over de culturen van Paracas en Topará. Volgens Johny Isla, hoofdrestaurator en beschermer van Nazca-lijnen, laten de nieuwe bevindingen ruimte voor nieuwe hypothesen over de functie en betekenis van de hiërogliefen.

Ontdekt vanwege bedreigingen

De 50 lijnen werden eigenlijk alleen maar ontdekt vanwege bedreigingen, die werden gedaan aan de “originele” bekende Nazca-lijnen. In 2014 kwamen Greenpeace-activisten het gebied binnen waar een kolibrie-vormige geoglief zich bevond en liet 45 stukken stof achter. In 2015 schreef een man zijn naam op een van de geogliefen en werd hij in hechtenis genomen door de openbare aanklagers. Onlangs, reed een vrachtwagenchauffeur dit jaar zijn voertuig over een paar van de lijnen, waardoor ook schade werd veroorzaakt.

UNESCO-werelderfgoed

De Nazca- en Palpa-lijnen behoren tot het UNESCO-werelderfgoed en daarom worden de nieuwe ontdekkingen beschermd. hiervoor dienen de lijnen geregistreerd te worden bij het Peruaanse ministerie van Cultuur. Op dit moment worden de tekeningen en kaarten hiervoor voorbereid.