Chiclayo

Chiclayo, stad van de Vriendschap! Daar waar de tropische zon, woestijn en een verkoelende zeebries samenkomen.

Chiclayo, hoofdstad van Lambayeque

Chiclayo Stad is de hoofdstad van het departement van Lambayeque en het economische centrum van Noord-Peru. Chiclayo is gelegen in een vruchtbare vallei met veel landbouw-activiteiten en uitgegroeid tot een moderne handelsstad. De stad staat bekend om de productie van rijst, suikerriet en katoen. Het is een strategisch punt in het midden van vele snelwegen en verkeersknooppunten vanuit het uiterste noorden naar het zuiden.

Lambayeque

Lambayeque, Koninkrijk van de Machtige Koningen, ligt voornameijk aan de noordkust van Peru. Het meeste van de regio ligt in de woestijn. In de woestijn en de zinderende dalen, liggen belangrijke archeologische resten, zoals de piramides. Dit is het land van de koningen, die het noorden van Peru eeuwen geleden regeerden. Eén is er teruggekeerd uit het verleden: de Heer van Sipán.

Señor de Sipan


De Heer van Sipán is één van de meest aansprekende figuren van de Moche- of Mochicha-cultuur en een belangrijke heerser uit die tijd. Toen zijn graftombe werd gevonden was deze nog helemaal intact. Dit was niet eerder gebeurd. Het koninklijke graf van de Heer van Sipán werd in 1987 ontdekt door Dr. Walter Alva en zijn team van onderzoekers.

Volgens latere studies was Señor Sipan slechts 1 meter 65 lang, ongeveer 30 jaar en is hij tussen 240 en 310 DC gestorven. De mummie van zijn lichaam werd gevonden in een houten kist, de eerste in zijn soort die werd gevonden in Amerika. Naast zijn hoofd en voeten, lagen twee skeletten van jonge vrouwen. Aan de zijkanten lagen de skeletten van een hond en twee lama’s. Hij was van top tot teen bedekt met goud, zilver, koper en edelstenen en op zijn schedel zat een gouden plaat. dit alles toont het belang aan van deze oude leider van de Mochica-cultuur.

De plek waar hij gevonden werd wordt Huaca Rajada genoemd, tegenwoordig beter bekend als Sipán. Dit archeologisch complex met meerdere piramides ligt iets meer dan 1 uur rijden ten zuidoosten van Chiclayo, in de “Vallei van de Piramides”. Hier kan je de originele plek van het graf goed zien.

Museo Tumbas Reales de Sipán

Museo Tumbas Reales de Sipán

Museo Tumbas Reales de Sipán

De gevonden schatten zijn te zien in het museum Tumbas Reales de Sipán, ook wel “Museo del Señor Sipan” genoemd. Je vindt het museum op 15 minuten van het centrum van Chiclayo, in Lambayeque, wordt beschouwd als een van de belangrijkste toeristische attracties in het noorden van Peru. Het werd in 2002 geopend en is in de vorm van een rode piramide gebouwd, als replica van de echte piramide waar het graf van “El Señor de Sipan” is gevonden.

Er zijn ook andere belangrijke archeologische sites om te verkennen, zoals SICAN, Túcume en Chotuna.

Zon, zee & strand

Wandelpromenade van Pimentel Chiclayo

Wandelpromenade van Pimentel Chiclayo

In het departement Lambayeque vind je ook stranden, zoals Pimentel en Puerto Eten. Natuur, zoals het Pomac bos en de Chaparri reserve.

Lambayeque heeft een uitstekende gastronomische traditie, die is ingebed in het DNA van de mensen.

Informatie

Zoek meer