Huancas

Huancas, dorpje vol Aardewerk

Huancas is een klein dorpje gelegen op 8 km van Chachapoyas in het Amazonegebied in het noorden van Peru. Huancas is bekend om zijn vrouwen, die al eeuwen ambachtelijke aardewerk maken. Hun ambacht is in 2012 officieel erkend en benoemd tot Cultureel Erfgoed van Peru.

Een van de bijzonderheden van het aardewerk in Huancas is dat het gemaakt wordt met een mengsel van gele klei, vermalen steentjes en water. Het is ambachtelijk handwerk en de potten worden versierd met reliëfs en eenvoudige motieven als zigzag lijnen en kralenkettingen. Het aardewerk wordt geglazuurd met een rode vernis, die de versieringen heel mooi weergeven. Het aardewerk wordt dan in een open haard, de “cusana” gebakken.

Als je geluk hebt, kun je zelfs zien dat ze hun pottenbakkerij in het midden van het dorpsplein branden. Echter, dit is een vrij zeldzame gebeurtenis, omdat ze dit alleen doen onder goede weersomstandigheden, wanneer de weg is warm en er geen kans op regen is.

De dames van het dorp produceren een grote verscheidenheid van potten voor diverse klussen zoals koken, het roosteren van granen, potten om water of “chicha” in te bewaren en uit te serveren. Ook maken ze kleine bloemvazen, kaarsenstandaards,borden, voor suiker en melk-kannetjes en hele grote potten voor in de tuin. Alles met eenvoudige, maar strakke versieringen. Hun ambacht is de getuigenis van een eeuwenoude cultuur.

Cañon del Sonche

Vanuit het centrum van de stad kan je eenvoudig naar het uitkijkpunt van de Cañon del Sonche lopen, vanwaar je een werkelijk spectaculair uitzicht op de Andes hebt. De canyon is meer dan 11 km lang en tot 962 meter diep! Tip: Maak een tocht te paard door de landelijke omgeving en kom helemaal tot rust!

Informatie

Zoek meer