Kuelap

Kuelap, het Machu Picchu van Noord-Peru.

Fortaleza Kuelap

Het fort van Kuelap is de grootste stenen constructie van Zuid-Amerika en stamt uit de Chachapoyas cultuur. Kuelap is gelegen op een heuvelrug, hoger dan Machu Picchu. Het fort kijkt uit over de Utcubamba vallei en is ongeveer 600 meter lang en 110 meter breed. Het bevat meer dan 450 stenen gebouwen.

Fortaleza Kuelap
Toen het “Machu Picchu van het Noorden” werd gevonden, was het in een veel betere conditie dan toen Macchu Picchu, in het Zuiden van Peru bij Cusco, werd ontdekt. Het complex is en blijft relatief onbekend, omdat het in een nog niet door toeristen ondekt gebied ligt. Slechts dertig jaar geleden duurde het nog bijna twee maanden om het gebied lopend te bereiken!

Er is veel archeologisch onderzoek gedaan, waardoor veel duidelijk is geworden over de verdwenen beschaving. Ondanks dat het fort populair is, komen er in een jaar minder bezoekers dan in Machu Picchu op drie drukke dagen.

Kabelbaan

Peru heeft nu zijn eerste kabelbaan systeem. Hiermee kunt u sinds 1 januari 2017 in record-tijdstip naar het fort van Kuelap gaan. De president, Pedro Pablo Kuczynski, verzorgde de openingsceremonie Over het doel van dit nieuwe vervoerssysteem zegt hij: “Met dit nieuwe kabelsysteem wordt een nieuw toeristisch centrum voor het hele noorden, waaronder Kuélap, gecreëerd.”

De eerste vijf dagen vervoerde de kabelbaan ongeveer 2.000 binnenlandse en buitenlandse toeristen! Je “vliegt” 4 kilometer in ongeveer 20 minuten naar het Kuelap complex. Een retourtje is ongeveer 20 Sol.

Het beginpunt van de kabelbaan ligt op ongeveer 10 minuten van Nuevo Tingo. Dit kleine dorpje heeft een cafetaria, een souvenirwinkel en een parkeerplaats.

Geschiedenis van Kuelap

Kuelap is veel ouder dan het Inca-rijk. Uit radiokoolstofdatering-monsters blijkt dat de bouw begon in de 6de eeuw na Christus en duurde tot het begin van de koloniale periode (1532-1570). Het is waarschijnlijk gebouwd als verdediging tegen de Huari of andere vijandige volkeren, echter het bewijs van deze vijandige groepen is minimaal.

Kuelap is veel ouder dan het Inca-rijk
Uit documenten uit de pre-Columbiaanse en koloniale periode zijn er slechts vier korte verwijzingen naar Kuelap te vinden. In alle overige documenten wordt er pas na 1843 gesproken over het fort.

Beste tijd om Kuelap te bezoeken

Kuélap ligt aan de rand van het Amazone, waar het klimaat erg regenachtig is. Beste reistijd is tussen mei en september, wanneer het het warmst is (maximaal 22°C / minimum temperatuur 13°C).

Buen Viaje a Kuelap – Maud Gurunlian

Informatie

Zoek meer  

Artikelen

Zoek meer  

Caballitos de Totora: Traditioneel vissen in Peru

Caballitos de Totora Langs het grootste deel van de kust van Peru groeit riet. Het riet wordt geplant en geoogst als bouwmateriaal voor huizen, daken en schuilplaatsen. Riet wordt ook gebruikt voor de typisch Peruaanse boten die je in Peru kunt zien. De Caballitos de Totora (Kleine rieten paarden). De rieten bootjes hebben een specifieke puntvorm. De vissers rijden hun …

Lees verder  

Bezoek Chachapoyas, Amazonas in één weekend

Vanaf oktober 2016 zal LATAM Airlines directe vluchten verzorgen van Lima naar Jaen, Amazonas. Dit maakt het mogelijk om Chachapoyas, dat slechts 3 uur rijden van Jaen ligt, veel makkelijker te bereiken. Het wordt zelfs mogelijk om vanuit Lima in één weekend een bezoek aan de Amazone regio te brengen. Je zult denken: “Wat kan ik nu doen in slechts …

Lees verder