Ica

Waar woestijnen, zandduinen en oases samenkomen

Op ruim 300 km. ten zuiden van Lima, ligt Ica. Ica staat bekent als de stad waar de beste Pisco wordt gedistilleerd. Ica wordt omgeven door woestijnen, zandduinen, oases en valleien. Het grondgebied van Ica werd bewoond door grote pre-Inca beschavingen als de Chincha, de Nazca en Paracas culturen.

De stad werd in 1536 gesticht door de Spanjaard Jerónimo de Cabrera. Hij gaf het gebied de naam “Villa de Valverde”, omdat de stad midden in een vruchtbare vallei lag.
 

Pisco

Al voor 1536 brachten de Spanjaarden druiven mee vanuit de Canarische Eilanden (Spanje) en startten zo de destilleertraditie.

Peru was in de 16de eeuw onderdeel van een Spaans koloniaal administratief district, het Onderkoninkrijk Peru genaamd. Ica was de eerste stad in deze “Nueva Castilla” waar wijn en druivenlikeur werden geproduceerd en geëxporteerd naar de Spaanse koloniën in Amerika. De haven van Pisco werd gebruikt om de dranken te verschepen naar hun bestemming. Daar dankt een van de beroemdste likeuren uit Peru zijn naam, Pisco.

Ica is ook de naam het departement en heeft 4 provincies: Ica, Pisco, Nazca, Chincha en Palpa.