Bezoek Chachapoyas, Amazonas in één weekend

Van Lima naar Chachapoyas in minder dan 6 uur!

Vanaf oktober 2016 zal LATAM Airlines directe vluchten verzorgen van Lima naar Jaen, Amazonas. Dit maakt het mogelijk om Chachapoyas, dat slechts 3 uur rijden van Jaen ligt, veel makkelijker te bereiken. Het wordt zelfs mogelijk om vanuit Lima in één weekend een bezoek aan de Amazone regio te brengen.

Je zult denken: “Wat kan ik nu doen in slechts een weekend?“.

Er zijn zoveel dingen te doen dat 4 dagen nooit genoeg is, maar het is een mooi begin! Een voorbeeld van hoe je dit zou kunnen indelen:

Dag 1 – Aankomst Chachapyos en Huancas

Je kunt een vlucht met LATAM nemen om 11:00 uur ‘s morgens. Je komt dan rond 12:30 uur aan in Jaen. Neem een taxi naar Chachapoyas en je bent daar dan ongeveer om 17.00 uur ‘s middags. Chachapoyas is een van de oudste steden van Peru en is ook wel de toegangspoort tot het avontuur in de noordelijke hooglanden. Check snel in in je hotel en neem een taxi naar Huancas.

Huancas

Huancas is een klein dorpje gelegen op 8 km van Chachapoyas in het Amazonegebied in het noorden van Peru, waar de lokale Vereniging van Vrouwen de traditie van het Praktisch Aardewerk maken onderhoudt.
Huancas
Terracotta potten om te koken, borden, kleine kannen voor suiker en melk, hele grote potten voor de tuin, kortom een breed scala aan huishoudelijke voorwerpen. Er zijn verschillende ontwerpen voor de decoratie, altijd uit natuurlijk gewonnen kleuren. Je vindt de vereniging van vrouwen op het plein in het centrum.

Als je geluk hebt, kun je de pottenbakkerij, in het midden van het dorpsplein, in werking zien. Dit is een vrij zeldzame gebeurtenis, omdat dit alleen onder de juiste weersomstandigheden plaatsvind… wanneer de weg warm is en er geen kans op regen is.

Vanaf Huancas loop je naar de Sonche Canyon. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een prachtig 360° uitzicht over de canyon en de Andes.

Dag 2 – Kuelap

Voor de tweede dag stellen we voor dat je een bezoek brengt aan een vrijwel onbekende belangrijke archeologische schat: de 1200 jaar oude verloren citadel Kuélap.

Deze nog voor de Inca-tijd gebouwde vesting in de Ceja de la Selva (de wenkbrauw van de jungle) is volgens archeologen een van de belangrijkste oude nederzettingen van het land. En op een hoogte van 3050 meter boven de zeespiegel, in het oosten van het Andesgebergte, ligt Kuélap ver buiten het bereik van de gemiddelde toerist!

Kuelap ligt op 2 ½ uur van Chachapoyas en is gebouwd tussen 500 en 800 AC op een hoogte van 3000 meter (9843 voet) en is dus bijna 1000 jaar ouder dan de beroemde Machu Picchu! De muren zijn tot 20 meter hoog, waardoor het aanvoelt als een fort. Huidige archeologen denken echter dat het eigenlijk een administratieve en religieuze plaats was.

De weg naar Kuelap is gemakkelijk lopend te doen, maar wees je bewust van de hoogte. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen.

Dag 3 – De watervallen van Gocta

Gisteren wat archeologie, vandaag tijd voor een stevige wandeling. Ontdek de watervallen van Gocta, bijna 771 meter hoog en één van de hoogste in de wereld!
watervallen van Gocta

De hoogte van de watervallen werden voor het eerst gemeten in 2002 door een Duitse onderzoeker, Stefan Ziemendorff. Hij was op zoek naar mummies in de regio Amazonas. Sindsdien is Gocta één van de meest bezochte plaatsen in de regio.

De wandeling duurt ongeveer 6 uur (heen en terug) en het is best pittig. Je kunt er ook voor kiezen om een paard mee te nemen, in ieder geval voor de wandeling terug.

Dag 4 – Terug naar Lima

De dag van vertrek en je hebt zoveel gedaan! Je verlaat Chachapoyas vroeg in de morgen om de vlucht van 13:15 uur in Jaen te halen. Je bent rond 14:40 uur terug in Lima.

Snel met de taxi terug naar je hotel of verblijf en het uitzoeken van de de foto’s van de avonturen in de Amazonas kan beginnen! Ga snel nog eens terug!