Caballitos de Totora: Traditioneel vissen in Peru

Lang voordat de eerste Europeanen voet op Peruaanse stranden zetten, viste de lokale bevolking al in bijzondere boten op de Stille Oceaan. Deze aloude vistechniek wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt.

Caballitos de Totora

Langs het grootste deel van de kust van Peru groeit riet. Het riet wordt geplant en geoogst als bouwmateriaal voor huizen, daken en schuilplaatsen. Riet wordt ook gebruikt voor de typisch Peruaanse boten die je in Peru kunt zien. De Caballitos de Totora (Kleine rieten paarden). De rieten bootjes hebben een specifieke puntvorm.

De vissers rijden hun Caballitos als een paard, met gespreide benen. Staand in de branding lanceren ze zichzelf de branding van de zee in. Ze peddelen hun caballitos als kayaks met een dubbele peddel gemaakt van bamboe of hout.

Door de constructie worden de Caballitos de Totora na een week nat en sompig. De meeste vissers hebben daarom meerdere boten, waardoor ze een boot in de zon laten drogen, terwijl ze met de andere boot gaan vissen.

In het noorden van Peru, in Mancora en andere plaatsjes in de buurt van de Ecuadoriaanse grens, is een andere boot in gebruikt. Als gevolg van de schaarste van riet varen de vissers daar op smalle bamboe vlotten.

Totora in het Titicacameer

Caballitos worden voornamelijk gebruikt aan de kust van Peru, maar soortgelijke boten zie je ook al eeuwen terug in het Titicacameer. Deze boten zijn meestal breder en vooral ontworpen om vracht te vervoeren.

Totora Lake Titicaca

Het basisontwerp van de rieten boot is door de eeuwen heen weinig veranderd. Hoogstens worden nu een aantal modernere materialen gebruikt.

Aan het populaire strand van Pimentel, in de buurt van de stad Chiclayo, hebben de caballitos een rechthoekige achtersteven van piepschuim. Een lokale visser vertelde dat dit de boot een symmetrische vorm geeft.