Naar Peru
Titicacameer Uros
Home > Hoogtepunten > Het Titicacameer, grootste meer van Zuid-Amerika

Het Titicacameer, grootste meer van Zuid-Amerika

Je hebt waarschijnlijk gehoord over het Titicacameer, ook al weet je er niet veel van. Groot meer. Grote hoogte. Drijvende eilanden. Oude cultuur. Dit Andes-meer is een van de belangrijkste toeristische attracties van Peru; het is anders dan waar ook ter wereld, mede dankzij de unieke inheemse gemeenschappen.Lake Titicaca – Peru, met dank aan Anton Geissmar

Het beroemde Titicacameer bevindt zich op een hoogte van 3.812 meter en is te vinden in de centrale Andes, tussen Bolivia en Peru. Het meer wordt gevormd door meer dan 25 rivieren die er instromen en heeft een oppervlakte van meer dan 8.500 vierkante kilometer.

Titicaca wordt uitgesproken als Titiq’aq’a. De naam komt uit de Aymara-taal, waar het “Grijze” of “Stenen poema” betekent.

De inheemse stammen die in de omgeving wonen, worden de authentieke bewakers van de Inca-cultuur genoemd. Ze geloven dat het meer als een god is, die moet worden vereerd. Tijdens een tocht op een totora (rietkano’s) kan je de vele mythes over de oorsprong van het meer, de oude steden onder water en een eindeloos aantal rituelen verbonden met het meer ontdekken.

Titicaca wordt uitgesproken als Titiq’aq’a. De naam komt uit de Aymara-taal, waar het “Grijze” of “Stenen poema” betekent. Deze “Rots van de Puma” is te vinden is op Isla del Sol aan de Boliviaanse kant van het meer. Volgens Inca-legendes is dit het eiland waar de zonnegod Inti werd geboren en daarmee hun beschaving begon.

10 wetenswaardigheden

  • De oppervlakte van het meer is 8.370 vierkante km.
  • Het meer strekt zich uit van het noordwesten naar het zuidoosten over een afstand van ongeveer 190 km.
  • Op het breedste punt meet het meer ongeveer 80 km.
  • De gemiddelde diepte is 107 meter
  • Maximale diepte is 280 meter. Het diepste deel van het meer ligt in het noordoosten
  • Belangrijkste eilanden zijn Amantani, Taquile, beide in Peru. En Isla del Sol, Isla de la Luna en Suriki aan de Boliviaanse zijde.
  • Aan de Peruaanse kant liggen ook de beroemde kunstmatige drijvende eilanden van het Uros-volk, die zijn gemaakt van totorariet.
  • Visserij en toerisme zijn beide de belangrijkste inkomstenbron voor de lokale economie.
  • Het is het grootste deel van het jaar best fris tot koud rond het Titicacameer en het omliggende hoogelandplateau. De wind die vanaf het meer komt, kan ervoor zorgen dat het nog een stuk kouder aanvoelt. Gemiddelde gemiddelde temperaturen liggen rond de 11 °C. Hoogste gemiddelde is 18,5 °C en laagste 1 °C.
  • Het Titicacameer heeft een beschermde status van de Peruaanse wet (Status Nationale Reserve). Het werd ook aangewezen als een Ramsar-site in 1998. Het Titicacameer is momenteel een van de 7 Peruaanse plekken die op de voorlopige lijst van UNESCO staan. Als dit toegekend wordt, dan wordt het meer een van de officiële UNESCO-werelderfgoed locaties in Peru.

De eilanden in het Titicacameer

De drijvende eilanden, ook wel Islas Flotantes genoemd, zijn eilanden van handgeweven totora-riet. De lokale bevolking leerde deze vaardigheid van hun voorouders.

Puno - Titcaca - Uros

Neem genoeg kleingeld mee als je op het meer gaat varen. Voor souvenirs en voor het maken van foto’s van de kleurrijke bevolking!

Uros eiland

In de oudheid woonden de Uros aan de oever van het meer. Toen de Spanjaarden landden, besloten ze echter naar het midden van het meer te verhuizen en daar hun nederzettingen te bouwen met behulp van de totora-plant, een drijvend soort riet dat rond het meer wordt gevonden.

Tegenwoordig wonen de meeste leden van de Uros-stam weer voornamelijk op het vasteland. De moderne tijd heeft ervoor gezorgd dat de Uros Indianen hun traditionele leefstijl, vissen en vogels jagen, hebben verlaten. De inkomsten komen nu voornamelijk uit het bezoek van de toeristen.

Taquile eiland

Het eiland Taquile ligt op 36 km en 2,5 uur varen van Puno. Sinds de komst van toeristen naar het eiland zijn de “Taquileños” succesvolle ondernemers, die kleine hostels, restaurants en bootbedrijven op het eiland runnen. Het eiland is bijzonder rustig, zonder auto’s, motors of fietsen. Er zijn ook helemaal geen wegen, alleen stenen paden, die zijn uitgehouwen in de steile hellingen.

Taquile is de thuisbasis van een Quechua-bevolking van 2.000 mensen die voornamelijk boeren, vissers en vooral gerenommeerde wevers zijn. Een demonstratie van traditioneel Andesweefsel is het hoogtepunt van dit bezoek.

Het textiel van Taquile is van buitengewone kwaliteit. Textielexperts van over de hele wereld hebben erkend dat “Taquileño-textiel” niet alleen tot de beste ter wereld behoort, maar ook extreem rijk is aan natuurlijke kleuren en ontwerpen van fascinerende symbolische cultuur.

Amantaní

Een ander bijzonder bezoek is aan het eiland Amantani. , dat is opgedeeld in kleine bevolkingscentra, en vooral gericht is op de landbouw. De inwoners zijn graag bereid je in hun huizen te laten verblijven.

Waar verblijf ik?

Homestay op een drijvend eiland van riet

Er zijn meerdere mogelijkheden om op de drijvende eilanden in het Titicacameer te overnachten.

De Uros Lupaka Lodge is een echte aanrader. Een unieke homestay op het Titicacameer gerund door Judith en haar man Ubaldo. Het hotel ligt op een drijvend eiland van riet!

Je wordt per boot opgepikt en verblijft in een rieten hut op het eiland. Het uitzicht op het meer is spectaculair. De kamers hebben uitzicht op het meer, dus stel je voor als je wakker wordt met de zonsopgang!

Mily Blomberg

Ik hou van mijn prachtige geboorteland Peru en mijn stad Chiclayo. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes van mijn land!

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!