Chan Chan

Eén van de belangrijkste archeologische sites in Peru, nabij Trujillo heet Chan Chan en is een must om te bezoeken. In de oude taal van de Moches schreef je Jang-Jang, dat Zon-zon betekent. Het was de hoofdstad van het Chimú koninkrijk, dat zich tussen het jaar 1100 voor Christus tot 145 na Christus uitstrekte langs de gehele noordkust. Op de site vindt je meerdere tempels en een mooi museum. De Tempel van de Zon (Huaca del Sol) en de Tempel van de Maan (Huaca de la Luna) zijn meer dan 700 jaar ouder dan de Chan Chan-ruïnes, welke zijn gebouwd 100 tot 800 jaar voor Christus.

La Huaca del Sol

Tempel van de Zon werd gebouwd met naar schatting 140 miljoen adobebakstenen, waarvan er vele werden gemarkeerd (ondertekend) door de arbeiders. Of met andere woorden, de lokale bevolking kocht een baksteen met hun naam erop om bij te dragen aan de bouw van de tempel. De tempel wordt nog steeds onderzocht en als zodanig wordt niemand toegelaten. Erosie heeft de tempel niet zo groots gemaakt (heeft wat van zijn hoogte verloren) en omdat het woestijnachtige omstandigheden zijn, valt er veel zand weg.

La Huaca de La Luna

De Tempel van de Maan wordt beschouwd als de administratieve tempel en is bijna helemaal opgegraven. Elke nieuwe generatie van de Moches breidde zich uit over de Huaca en bedekte het oude niveau van de tempel en legde er als het ware een nieuwe laag stenen overheen. Dit is de reden waarom er zoveel adobe-bakstenen zijn. Nadat er een laag nieuwe stenen werd gelegd, werd er zand in de kieren gegoten, wat resulteerde in een nieuw niveau van de tempel.

Dit is ook een belangrijke reden waarom de kunstwerken en schilderingen zo goed bewaard zijn gebleven. Ze waren bedekt door de adobebakstenen. Er zijn meerdere mooi beschilderde friezen ontdekt, waar het Moche-volk bekend om stond.