Als je op reis gaat naar Peru zijn er een aantal praktische zaken waar je van te voeren rekening mee dient te houden. wij willen je adviseren om je altijd zo goed mogelijk te (laten) informeren en een goede voorbereiding te treffen.

Taal

De officiële voertaal in Peru is Spaans. De mensen in de bergen spreken ook Quechua of Aymara. In afgelegen gebieden kan het dan ook voorkomen dat men helemaal geen Spaans of Engels spreekt. Peru is de laatste jaren een populaire toeristische bestemming geworden. In de meeste hotels, restaurants en bij bezienswaardigheden wordt inmiddels wel Engels gesproken. In de kleine dorpje kan je met je Engels vaak niet terecht. Om het contact met de bevolking te vergemakkelijken, kan je een paar woordjes Spaans leren. Dit wordt zeer gewaardeerd en opent soms deuren naar bijzondere ervaringen!

Electriciteit

In Peru worden de platte Amerikaanse stekker en de Nederlandse ronde stekkers door elkaar gebruikt, vaak in een stopcontact. Dit zijn dus type A, B en C. Vaak ook zijn beide types niet tegelijkertijd beschikbaar, dus een adapter meenemen kan verstandig zijn. Het voltage is 220V/60Hz.

Inentingen, hygiëne & gezondheidszorg

Peru kent geen verplichte vaccinaties. Standaard worden DTP, Gele Koorts en Hepatitus A geadviseerd. Er is ook een groot gebied waar Gele Koorts voorkomt, deze prik heb je nodig als je de jungle ingaat. Als je de bekende plaatsen, zoals Cusco en Machu Picchu, gaat bezoeken, is Gele Koorts niet nodig. Laat je altijd goed voorlichten door een erkende reisdokter. Ook de GGD’s kunnen je voorzien van goede adviezen.

Kraanwater is niet drinkbaar

In de grotere steden zijn goede ziekenhuizen en veel moderne privéklinieken. Over het algemeen genomen is de hygiëne in Peru iets minder dan in Nederland. Het is echt af te raden om kraanwater te drinken en altijd gesealde flessen water te drinken. Er zijn vele verschillende merken bronwater. Ook merken als Coca Cola hebben hun watervarianten. Onze voorkeur gaat uit naar San Carlos. Pas op met ijsblokjes. Let er op dat bij een bezoek aan het toilet je het toiletpapier meestal niet door de toilet kan spoelen. Je gooit dit in een prullenbakje ernaast.

Paspoort & Visum

Er is geen visumplicht voor een bezoek aan Peru. Uw paspoort moet bij vertrek nog minimaal een 6 maanden geldig zijn. Als je Peru vliegend bereikt, dan krijg je bij aankomst in Lima van de douanebeambte een toeristenstempel van tussen de 30 en 90 dagen in je paspoort. Geef duidelijk van te voren aan de douanebeambte aan hoe lang je wilt blijven, in ieder geval als je langer dan 90 dagen wilt blijven!

paspoort Peru

Op een paar uitzonderingen na is een visum niet vereist voor toeristen om Peru binnen te komen. En er zijn slechts een paar eisen om het land in te komen.

  • Je paspoort dient geldig te zij voor ten minste een half jaar na het binnenkomen van het land.
  • Je moet tenminste 2 lege pagina ‘s in je paspoort hebben voor de stempels / visa.
  • Je moet een terugvlucht kunnen laten zien, of een ander willekeurig ticket kunnen laten zien waaruit blijkt dat je het land verlaat in de komende 183 dagen. Dit kan dus ook een buskaartje naar Chili of een vliegticket naar Bolivia zijn. Dit is alleen nodig als je per vliegtuig in Peru aankomt. Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht om dit bij jou te controleren. Dus heb je geen ticket om het land weer uit te gaan, dan moeten zij je weigeren om aan boord te gaan voor je internationale vlucht naar Peru. Als je geluk hebt en ze laten je aan boord dan is het oke. In Peru wordt dit niet gecontroleerd. En als je over land komt dan is dit dus sowieso geen probleem.
  • In het vliegtuig vul je een toeristenkaart, de zogenaamde Tarjeta Andina de Migración in. Deze wordt door de douanebeambte afgestempeld. Het onderste gedeelte krijg je mee en deze dien je bij het verlaten van het land weer in te leveren. Zorg dat je het niet verliest, anders moet je een boete betalen! Let er goed op dat je paspoort en de toeristenkaart daadwerkelijk afgestempeld zijn.
  • Je kunt tijdens je eerste verblijf in een hotel een kopietje maken van je paspoort en toeristenkaart, zodat je deze mee kunt nemen.

Nederlandse ambassade in Lima

Je vind de Nederlandse ambassade in Lima op dit adres:

Torre Parque Mar Av. José Larco 1301
13e verdieping Miraflores – Lima
Telefoon: +51 1 213 9800 – 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
E-mail: lim@minbuza.nl

Openingstijden
Maandag tot en met donderdag: 8.30 – 17.00 uur
Vrijdag: 8.30 – 15.00 uur

Meer informatie over reizen, wonen, werken en zakendoen in Peru voor Nederlanders