Naar Peru
Iglesia Santa Maria - Catedral de Chiclayo
Home > Bestemmingen > Chiclayo, Stad van de glimlach

Chiclayo, Stad van de glimlach

Chiclayo is de hoofdstad van de regio Lambayeque in het noordwesten van Peru. Het is een toegangspoort tot archeologische vindplaatsen zoals Túcume en Huaca Rajada in het oosten, de ontdekkingsplaats van het graf van de Heer van Sipán, een heerser van de oude Moche-cultuur.Over Chiclayo

Chiclayo, door de Spanjaarden in 1720 gesticht als “Santa María de los Valles de Chiclayo”. Het is de hoofdstad van de provincie en het gelijknamige departement Lambayeque en staat bekend als “Ciudad de la Amistad”, de Stad van de Vriendschap. dit vanwege de behulpzame en vriendelijke aard van de mensen.

Chiclayo is 1 van de belangrijkste stedelijke gebieden van Peru en ligt 13 kilometer van de Pacifische kust en meer dan 750 kilometer van Lima. Het is de vierde grootste stad van het land, na Lima, Arequipa en Trujillo. De stad heeft bijna 600.000 inwoners.

Het startpunt voor archeologische schatten

Chiclayo is het startpunt voor iedereen die de archeologische schatten van Noord-Peru wil ontdekken. Vanwege de perfecte locatie, die de routes van de kust verbindt met die van de jungle én de gebieden van de Andes, is Chiclayo een belangrijk commercieel centrum geweest in de pre-Inca-periode.

Lambayeque staat bekend als het “Koninkrijk van Machtige Heren”, die eeuwen vóór de komst van de Inca’s leefden. Belangrijke culturen zoals La Moche, Chimú, Sipán en Sicán, heersten over deze landen en bouwden piramides, graven en grote steden die tegenwoordig voorbeelden zijn van de geavanceerde technologieën die destijds werden gebruikt.

Geboorteplaats van de Moche-cultuur

Piramides van Tucume

Chiclayo en omgeving is de geboorteplaats van de Moche-cultuur. In de Huaca Rajada, op minder dan een uur rijden van de stad, werd in 1987 de ongelooflijke ontdekking van het meest indrukwekkende graf in Amerika gedaan. Bekend als het graf van de Heer van Sipán, belangrijke heerser van deze pre-Inca-cultuur, werd het gevonden vol met artefacten die tegenwoordig worden tentoongesteld in het Museum van de Koninklijke Graven van Sipán.

Hoogtepunten

In het plaatsje Lambayeque staan twee bijzondere musea waaaronder het Tumbes Reales de Sipán Museum in de nabijgelegen stad Lambayeque toont artefacten uit de tombe.

 • Plaza de Armas
  Om en op het Plaza de Armas staan nog een aantal republikeinse gebouwen, zoals de Kathedraal en het oude Gemeentehuis. Rondom het plein is altijd iets te beleven en vind je veel winkeltjes, markten en eetstalletjes.
 • Iglesia Santa Maria
  Gelegen aan het Plaza de Armas is deze indrukkende kathedraal van neoklassieke stijl, met een koepel en twee torens. Het ontwerp uit 1869 is van Gustave Eiffel, het werd echter gebouwd na zijn dood.
 • Mercado Modelo
  Een enorme markt met hele smalle straatjes, waar je echt alles kunt kopen, van designerkleding tot kip tot kookgerei. Leuk zijn de “thema-straatjes”, waar je tig kraampjes hebt, die eigenlijk allemaal hetzelfde verkopen. Volg de stroom van mensen, anders raak je snel overlopen. Pas op dit soort markten altijd goed op voor zakrollers.
 • Mercado de Brujos
  Deze beroemde “heksenmarkt” bevindt zich aan het uiteinde van de Mercado Modelo. Hier kun je kruiden, specerijen, botten en gedroogde planten vinden die tijdens sjamanistische ceremonies worden gebruikt.
 • Paseo Yortuque
  Langs de route van dit smalle park staan beelden die de mythologie uit de omgeving weergeven. Een geweldige manier om meer over de Lambayeque-cultuur te ontdekken. Trek een half uurtje uit voor deze wandeling.
 • Paseo de Las Musas
  Een ander merkwaardig, maar allervriendelijkst wandelpad in de stad is de Paseo de las Musas. Deze schilderachtige passage toont beelden van Griekse godinnen. Een beetje misplaatst in de stad, maar een leuke plek om te ontspannen.

Activiteiten

Pimentel strand

Strand Pimentel

Op ruim 10 km van Chiclayo is Pimentel een populaire plek voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Een geweldige plek om de lokale vissers aan het werk te zien in hun traditionele rietboten, de Caballitos de Totora. De vangst wordt op het strand direct verkocht.

Het eten rond het strand komt direct uit zee is is van hoge kwaliteit. Het strand zelf is niet altijd het meest schone en er staat altijd wel een windje. Pimentel staat bekend om de goede golven en in zee wordt dan ook veel gesurft.

Natuurreservaat Chaparri

Het Chaparri-reservaat ligt op 70 km. van Chiclayo en is een van de eerste particuliere beschermde gebieden in Peru. Het reservaat is eigendom van de boerengemeenschap Santa Catalina de Chongoyape en is de thuisbasis van 194 vogelsoorten, waarvan 36 bedreigde soorten. Je vindt er verder meer dan 15 soorten zoogdieren, waaronder poema’s, lama’s en brilberen. Er vliegen condors en er glijden zelfs boa’s tussen de bomen door. Paardrijden door het gebied is een optie.

Bosque de Pomac

Musea

Museo Tumbas Reales de Sipán – Sipán

Eén van de mooiste musea in Peru, in de vorm van een piramide zoals de Senor de Sipan ook is gevonden. De getoonde schatten zijn van ongelooflijke archeologische waarde. er zijn meer dan 2.000 objecten van goud, zilver of koper, Moche-sieraden en keramiek te bewonderen. Alles wat je ziet is gevonden in het echte graf van de Heer van Sipán.
De toegang is 10 soles en het bezoek duurt minimaal 2 uur.

Brüning Nationaal Museum voor Archeologie

Het Heinrich Brüning Nationaal Museum voor Archeologie en Etnografie geeft een overzicht van de evolutie van de pre-inca culturen van de noordkust van Peru en toont een breed scala aan artefacten uit verschillende culturen, waaronder Chimú, Moche, Vicus en Chavín. Er zijn meer dan 1.400 archeologische stukken te zien. Deze items waren oorspronkelijk allemaal onderdeel van een privécollectie van de Duitse onderzoeker Hans Heinrich Brüning tot hij ze bij zijn terugkeer naar zijn thuisland aan de Peruaanse regering schonk.
Toegangsprijs: S/8 soles.

Piramides

Túcume
Túcume is een archeologische vindplaats die 33 km ten noorden van de stad Chiclayo ligt. Deze archeologische site is onbekend voor veel bezoekers een zeer interessante plek om te verkennen.

Het gebied herbergt een grote groep oude piramides (hoewel deze voor het ongetrainde oog meer op rotsformaties lijken). Je ziet er de overblijfselen van de Huaca del Pueblo, El Sol, Las Estacas en La Raya. Opvallend is een rotsachtige structuur, die bekend staat als Cerro La Raya. Een van de piramides is 400 meter lang, 100 meter breed en 35 meter hoog, vergelijkbaar met de grote piramides van Egypte.

Er is een uitkijkpunt in de buurt dat een prachtig uitzicht op het complex van bovenaf biedt.

Huaca Rajada
Het uiterlijk van Huaca Rajada bedriegt. Deze piramides van echte Adobes lijken op het eerste gezicht meer op bergen. Maar hier werd één van de meest waardevolle graven in de geschiedenis van Peru, het graf van Senor de Sipán, gevonden.

Hoe kom ik hier?

Overnachten

Omdat er in Chiclayo nog niet zoveel toeristen komen, zijn ook de mogelijkheden om te overnachten wat beperkter. Er zijn een aantal goede hotels van bekende ketens in de stad, zoals Costa del Sol Wyndham, Casa Andina en WinMeier Hotel y Casino.

Ook zijn er een paar goede hostels voor backpackers, maar afgezien daarvan vormen budgethotels voor zakenreizigers de overgrote meerderheid van de mogelijkheden.

Tegenwoordig kan je ook goede AirBnb-accomodaties vinden.

Beste reistijd

Chiclayo ligt in de (kust)woestijn en profiteert het hele jaar van een warm klimaat. Het regent er bijna nooit. De temperaturen in de Peruaanse zomer kunnen hoog oplopen, terwijl het in de winter op de Nederlandse zomer lijkt. Je kunt Chiclayo dus het hele jaar door prima bezoeken.

Vanwege de ligging van de stad ten opzichte van de evenaar varieert het daglicht in de zomer en winter slechts twintig minuten.

Het weer nu in Chiclayo

Het weer in CHICLAYO

Andere bestemmingen

 • Rondreizen door Peru | FOX.nl

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!