Naar Peru
Banner Arequipa Plaza
Home > Bestemmingen > Arequipa, de witte stad

Arequipa, de witte stad

Arequipa is de op een na grootste stad van Peru met een bevolking van meer dan 800.000 mensen en misschien wel de mooiste stad in Peru. Gelegen op ongeveer 2.335 meter boven zeeniveau in de schaduw van de prachtige met ijs bedekte Misti-vulkaan (5.822 meter).Over Arequipa

De Aymara noemde de stad Ari wat “piek” betekent en Quipa wat “om achter te liggen” betekent. Samen betekent de naam Arequipa dus “De plaats die achter de piek (de Misti) ligt”. Arequipa werd gesticht op 15 augustus 1540 door Agric Manuel de Carvajal, een afgezant van de veroveraar Francisco Pizarro.

Witte stad

Arequipa wordt “De Witte Stad” genoemd, omdat veel gebouwen van de stad opgetrokken zijn uit zilverwit tufgesteente (ook wel sillar genoemd), dat door de vulkaan Misti is uitgestoten. In combinatie met de schitterende zon geeft de stad een hele bijzondere charme. Bovendien is ze fantastisch gelegen, aan de voet van de reusachtige vulkaan Misti en schijnt de zon er bijna 300 dagen per jaar!

Unesco

Het historische centrum is in december 2000 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed vanwege de architectuur en historische waarde van de stad.

Hoogtepunten

Er zijn veel bezienswaardigheden in Arequipa. De belangrijkste attractie in het Arequipa-gebied is de pittoreske Colca-Canyon, een gebied van ongelooflijke schoonheid. Het is een van de diepste kloven ter wereld, met een diepte van 4.160 meter en het is de thuisbasis van de beroemde Andes Condor-vogels.

Plaza de Armas: Basilica Cathedral Arequipa

Plaza de Armas - Cathedraal

De kathedraal/ basiliek van Arequipa vind je als middelpunt van het stadscentrum op het Plaza de Armas. De bouw van deze wonderschone kathedraal begon in 1540.

Colca Canyon

Colca Canyon - Arequipa

Meest bekende toeristische attractie in de buurt van Arequipa is de Colca Canyon. Een diepe kloof van de Colca op 160 kilometer van Arequipa vandaan en bijna twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten.

Bewonder de Condor in de Canyon

Colca Condor

De grootste attractie van de regio is niet die kerk gebouwd van vulkanische steen. Nee, de meeste bezoekers komen hier om de majestueuze condor te bewonderen. De enorme vliegende vogels duiken dicht langs de toeschouwers op zoek naar hete updrafts, waarmee ze moeiteloos door de kloof glijden.

El Mirador de Yanahuara

Mirador de Yanahuara - Arequipa

De historische schoonheid van Arequipa vind je niet alleen op het Plaza de Armas. Aan de overkant van de Chili-rivier, vind je de wijk Yanahuara. Op het Yanahuara Plaza kan je ook genieten van de koloniale schoonheid van Arequipa.

Tijdens de zonsondergang heb je van onder de bogen van El Mirador de Yanahuara het mooiste uitzicht over de oude huizen en geplaveide, smalle straatjes van de stad, met El Misti als decorstuk op de achtergrond.

El Misti

El Misti - Arequipa

El Misti is momenteel inactief, maar tussen 1438 en 1471 vonden er een aantal zware uitbarstingen plaats. De Misti bevindt zich tussen twee kleine vulkanen in, de Chachani, “The Bottom” en Picchu Picchu “The Top”. Beide namen komen uit het Quechua van het Inca-rijk.

Arequipa heeft meer dan 80 vulkanen, waarvan de meeste te vinden zijn in de vallei van de vulkanen. Helaas werd de stad gebouwd op een zeer aardbevingsgevoelig gebied, en werd volledig verwoest door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen tijdens de jaren 1600.

Er is in Arequipa genoeg te doen en te beleven. Hieronder zie je een aantal activiteiten die je niet mag missen als je Arequipa bezoekt:

Bezoek het klooster van Santa Catalina de Siena

In Arequipa ligt het in 1580 gestichte Santa Catalina klooster dat nog gedeeltelijk bewoond wordt door nonnen. Het mooie complex is bijna 20.000 m2 groot en heeft talrijke kleurrijke straatjes die kenmerkend zijn voor de oudste wijken van Arequipa.

Lees meer over het ontstaan van het klooster

 

Hoe kom ik hier?

Met de auto

Via de Pan-American Highway in Zuidelijke richting bereik je Arequipa vanuit Lima na 1.009 km. Dat is ruim 14 uur met de auto.

Vliegen

De snelste manier om Arequipa te bereiken is per vliegtuig. Hiermee win je tijd, maar je mist dan wel het schitterende landschap onderweg. De luchthaven van Arequipa, Aeropuerto Internacional Rodríguez Ballón, ontvangt geen internationale vluchten, dus deze optie is alleen beschikbaar als je al in Peru bent.

LATAM vliegt vanuit Lima bijna elk uur rechtstreeks naar het vliegveld van Arequipa. Ook Viva Air, Sky Airlines en Peruvian vliegen regelmatig vanuit Lima.

Neem bij aankomst een taxi. In 30 minuten rij je naar Plaza de Armas, waar de meeste hotels en hostels zich bevinden.

Reistijd vanuit Lima: 90 minuten
Kosten: rond de S.200 / €55,- (afhankelijk van jouw reisperiode)

Met de bus

De meeste grote busmaatschappijen rijden vanuit Lima rechtstreeks naar Arequipa: Cruz del Sur, Civa , Oltursa en Tepsa. Klantenservice is meestal alleen in het Spaans.

Reistijd: 16 á 17 uur
Kosten: rond de S.70 / €20,-

De meeste grote busmaatschappijen rijden vanuit Arequipa ook weer alle richtingen op. Naar het noorden kan je naar Lima, Nazca en Paracas. Naar het zuiden onder andere naar Puno en Cuzco.

Peru Hop

Een goed alternatief is Peru Hop. Een voor Peru uniek hop-on, hop-off bus systeem, waarmee je niet alleen van a-naar-b reist, maar ook de mogelijkheid hebt uit te stappen, een paar dagen te blijven en dan weer door te reizen. Ook worden er onderweg stops gemaakt bij interessante bezienswaardigheden!

Overnachten

Mijn favoriet: Casa de Avila

Een heel prettig hotel in Arequipa om te verblijven is Casa de Avila., op slechts 400 meter van het Plaza de Armas en daarom een uitstekende plek als uitvalsbasis voor alle bezienswaardigheden. Zo ligt het Santa Catalina Klooster op 5 minuutjes rijden.

Het hotel helpt je graag bij het organiseren van excursies en tours, waaronder de populaire kooklessen in het eigen restaurant. Ook kan je er Spaanse lessen volgen die door het hotel zelf georganiseerd worden. Als je 2 of meer nachten boekt, heb je zelfs recht op een gratis rondleiding door de stad!

  • Net buiten het centrum, maar toch heel centraal
  • Behulpzaam en zeer vriendelijk personeel
  • Ontbijten in de tuin met ligstoelen en parasols
  • Altijd gratis koffie en WIFI

Beste reistijd

Zoals eerder gezegd, de zon schijnt hier bijna 300 dagen per jaar. Arequipa kent daarmee eigenlijk geen koud seizoen. Alleen ’s avonds en ’s nachts koelt het wat af en kan je een stevige of trui jas goed gebruiken.

Klimaat

Het klimaat in Arequipa is uitzonderlijk. Het is het hele jaar droog en zonnig en het regent alleen van januari tot maart, tijdens de Peruaanse zomer. De rest van het jaar kun je genieten van de zon en is het klimaat gematigd met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 20ºC. ’s Nachts daalt de temperatuur tot gemiddeld 10°C, maar het droge klimaat zorgt ervoor dat het niet zo koud aanvoelt.

  • Hoogste temperatuur: oktober 23.2 ° C.
  • Laagste temperatuur: juli 6,9 ° C.
  • De meeste regen valt in februari: 27 millimeter

De goede tijd om Arequipa te bezoeken zijn de eerste twee weken van augustus. Dan is het groot feest vanwege de stichting van de stad door de Spanjaarden in 1540. Dit wordt gevierd met tal van feesten, stierengevechten, vuurwerk en vele evenementen, zoals en een internationale klimwedstrijd op de berg El Misti.

Mily Blomberg

Ik hou van mijn prachtige geboorteland Peru en mijn stad Chiclayo. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes van mijn land!

Andere bestemmingen

  • Rondreizen door Peru | FOX.nl

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!