Naar Peru
Banner Klimaat Temperatuur
Home > Praktisch > Klimaat & beste reistijd

Klimaat & beste reistijd

Het klimaat en beste reistijd in Peru is een ingewikkelde zaak. Je vindt er 28 van de 32 micro klimaattypes die je in de wereld terug vindt. De jaargetijden in Peru zijn tegenovergesteld aan die van Europa en Noord-Amerika, vanwege de ligging onder de evenaar.

De Peruaanse zomer duurt van december tot eind maart. De winter van juni tot eind september.

Beste reistijd Peru

Je kan het het hele jaar door naar Peru reizen! De maanden van maart t/m mei en september tot november hebben het beste van 2 seizoenen: Het is minder druk bij alle bezienswaardigheden en de temperatuur is ideaal, er valt niet veel regen.

Maar de beste reistijd is uiteraard niet alleen afhankelijk van het weer. Misschien vind jij het belangrijk dat er wat minder toeristen zijn, of kijk je ook naar prijzen van hotels en excursies. Dan is een buitje af en toe minder erg. Helemaal omdat dit ook zorgt voor groene velden en bloeiende bloemen!

Wat is de beste tijd om Machu Picchu te bezoeken?

December t/m is het natte seizoen en is er zware regenval in de hoogste bergketen van Zuid-Amerika. De beste tijd om Machu Picchu te bezoeken en de beroemde Inca Trail te lopen is in de Peruaanse winter. Van juni tot en met augustus is het meest droog en warm. Let op: De Inca Trail is in februari gesloten voor onderhoud.

Wat is de beste tijd om de Amazone bezoeken?

Voor de Amazone is juni tot november een prima tijd. Er is minder regenval, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over afgesloten routes of koude en natte temperaturen.


FOX Verre reizen van ANWB

Wil jij ook Naar Peru? Kies voor comfort en betrouwbaarheid tijdens een rondreis met ANWB Reizen.


Het klimaat: 2 seizoenen

Peru ligt dicht bij de evenaar en daarom zijn er eigenlijk maar 2 seizoenen: het droge seizoen en het natte seizoen (zomer en winter).

Het droge seizoen

Mei tot november

Juni, juli en augustus zijn goede maanden om te reizen. Wegens de vakantieperiode ook erg populaire maanden om Peru te bezoeken.

 • Het regent weinig
 • Het is hoogseizoen
 • Het is druk bij de toeristische trekpleisters
 • Prijzen van hotels en excursies zijn hoger dan normaal.

Het natte (regen) seizoen

December tot en met april

Afhankelijk van het gebied waar je bent, zal het een aantal malen per week wat regenen. Maar deze tijd biedt ook veel voordelen.

 • De zomer in Peru
 • Het is minder druk dan in het hoogseizoen.
 • De heuvels en bergen zijn fris en groener
 • Er staan veel wilde bloemen en orchideeën in bloei

Klimaat

Je kunt Peru in drie regio’s van noord naar zuid verdelen:

Peru - Klimaat regio's


 • De kust – La Costa; Overwegend droog en mild
 • De bergen van de Andes, La Sierra; Gematigd tot koud
 • En het tropische regenwoud van de Amazone, La Selva; tropisch warm en vochtig.
 
De Kust / La costa
Het natte seizoen van december tot april is in “La costa”, de kuststreek, heet en droog. Het regent er zelden. De temperaturen variëren tussen de 24 en 36 Celsius. Langs de noordkust kan dit nog veel hoger worden!

Het droge seizoen (mei-november) kent mildere temperaturen, maar met een hoge luchtvochtigheid. Een groot deel van de kust is gehuld in een grijze nevel. Ook boven Lima hangt een mist die La Garua wordt genoemd: dikke wolken die de stad bedekken en vergezeld wordt door motregen en lage temperaturen

Op de stranden in het Noorden is het goed vertoeven, daar is het water lekker warm om heerlijk te zwemmen. De nachten kunnen in de winter echter fris zijn.

Het Hooggebergte / La Sierra
In de Hooggebergte zijn de dagen van juni tot september helder en vaak lekker zonnig. Op grotere hoogte zijn de nachten fris of ronduit koud. Als je de Inca Trail wilt gaan lopen, of voor andere trekkings in de bergen, zijn dit de beste maanden.

Van mei tot oktober valt er weinig regen. Overdag is het heerlijk warm met temperaturen van 20 tot 25 graden Celsius. ‘s Nachts is het vooral in juni en juli vaak koud, met temperaturen rond het vriespunt.

Van december tot maart valt er veel neerslag bij iets mildere temperaturen (18 tot 20 ° Celsius) en ‘s nachts nog steeds zo’n 15 graden Celsius.

De natste maanden zijn januari en februari: ‘s ochtends is het meestal wel droog, maar daarna ontstaan er wolken die in de loop van de middag zware regenbuien produceren.

De Amazone / La Selva
Beste periode
Ook de Selva kan je het beste in de periode van juni tot september bezoeken. Er zijn weinig muggen en veel dieren die zich dicht bij de rivieren ophouden.

Bezoek aan de jungle
Als je de jungle in het natte seizoen bezoekt, zorgen de hogere waterstanden voor “meer rivier” in de jungle. In de jungle van de Amazone is het altijd vochtig en tropisch. Er valt het hele jaar door relatief veel regen.

Twee seizoenen in de jungle
Er zijn in de jungle 2 duidelijke seizoenen:

 • Het droge seizoen van mei tot oktober; Het weer is zowel overdag als ‘s nachts zeer warm met temperaturen van 30-38 graden Celsius.
 • En het natte seizoen van december tot april; Vochtig met koele nachten. De vele regenbuien zorgen voor hoge waterstanden in de rivieren.

Iquitos
In het gebied rond Iquitos, in het noord-oosten van Peru, wijkt het klimaat wat af. Hier is geen specifiek droog of nat seizoen. Het warme en vochtige klimaat is gedurende het gehele jaar relatief constant.

Gedurende de dag is de normale temperatuur zo’n 30 ° C. Gedurende de nacht is de laagste temperatuur zo’n 17 ° C. De luchtvochtigheid is zeer hoog en ligt tussen de 80 en 90.

 

Disclaimer
De klimaatinformatie is zorgvuldig samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. Aan deze gegevens kunnen geen rechten ontleend worden. Het klimaat is veranderlijk en biedt nooit garanties.

Meer praktische zaken

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!