Naar Peru
Banner gezondheid
Home > Praktisch > Vaccinaties & Gezondheid

Vaccinaties & Gezondheid

We kunnen je alleen van aanbevelingen van algemene aard voorzien. Jouw reis, bestemming, duur, type reis, jouw gezondheid en leeftijd bepalen welke vaccinaties en evt. malaria maatregelen je nodig hebt. Wij adviseren je om je altijd persoonlijk te laten informeren over de maatregelen die voor jouw reis belangrijk zijn.

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Peru. Er worden wel een aantal belangrijke inentingen geadviseerd: DTP, Hepatitis A en B. Gele koorts is alleen ter overweging indien u de Amazone voor langere tijd gaat bezoeken. 

Kijk altijd bij een specialist op vaccinatiegebied en laat je uitgebreid voorlichten. Dat kan een hoop ellende voorkomen:

Medische zorg

In de grotere steden is de medische verzorging prima en in Lima en Cusco zijn goede ziekenhuizen te vinden. Ook zijn hier redelijk moderne klinieken. Afgelegen plekken hebben deze voorzieningen meestal niet. Daarom jouw voorbereiding extra belangrijk als je de bergen in gaat of op eigen gelegenheid rondreist.

Hoogteziekte

Peru is een land met grote hoogteverschillen. Je zal vaak te maken kunnen krijgen met de mogelijkheid tot het krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte kan al optreden vanaf hoogtes van 2500 mtr, Vaker begint het boven de 3500 meter. Hoe sneller je stijgt, hoe groter de kans op hoogteziekte. Er zijn medicijnen tegen hoogteziekte verkrijgbaar op doktersrecept, echter hebben deze ook bijwerkingen.

Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoon afhankelijk. Maar als je een paar spelregels in acht neemt, kan je het goed voorkomen:

  • Doe de eerste dagen op hoogte, bv. in Cuzco, niet te veel en zorg dat je acclimatiseert
  • Drink de eerste dagen heel veel water
  • Drink geen alcohol
  • Mocht je dit nog doen, niet roken!
  • Blijf goed eten

Hygiene

In Peru is het niveau van hygiëne over het algemeen wat minder dan in Nederland. Zo zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

Kraanwater
Het is echt af te raden om kraanwater te drinken en altijd gesealde flessen water te drinken. Er zijn vele verschillende merken bronwater. Ook merken als Coca Cola hebben hun watervarianten. Onze voorkeur gaat uit naar San Carlos. Pas ook op met ijsblokjes, deze kunnen van kraanwater gemaakt zijn.

Toiletten
Het toiletpapier kan eigenlijk bijna nergens in Peru door de toilet gespoeld worden, omdat de riolering dit niet aankan. Het is dan ook heel gebruikelijk om dit in een prullenbakje ernaast te gooien.

ZIKA virus
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het Zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. Ziet u voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM.

Meer praktische zaken

Boek je vakantie bij de ANWB

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!