Naar Peru
Banner Trujillo Plaza de Armas
Home > Bestemmingen > Trujillo, de stad van de eeuwige lente

Trujillo, de stad van de eeuwige lente

De koloniale gebouwen staan op de juiste plek en de oude straten van het oude Trujillo zien eruit alsof ze in honderden jaren nauwelijks zijn veranderd. Okee, er zijn tegenwoordig meer toeterende taxi’s in Trujillo, maar hoeveelheid gebouwen uit de koloniale tijd is nog steeds overweldigend. Je hebt het gevoel op een filmset rond te lopen en er kan ieder moment “Action” worden geroepen.Over Trujillo

De koloniale gebouwen staan op de juiste plek en de oude straten van het oude Trujillo zien eruit alsof ze in honderden jaren nauwelijks zijn veranderd. Okee, er zijn tegenwoordig meer toeterende taxi’s in Trujillo, maar hoeveelheid gebouwen uit de koloniale tijd is nog steeds overweldigend. Je hebt het gevoel op een filmset rond te lopen en er kan ieder moment “Action” worden geroepen.

Ook Trujillo werd op 6 december 1534 (nog voor Lima) gesticht door Francisco Pizarro en werd vernoemd naar zijn geboorteplaats in Spanje. Als grote kustplaats in Noord-Peru is er een veel visindustrie.

Hoogtepunten

Historische centrum

De meeste toeristen komen naar de hoofdstad van het departement La Libertad om de bijzondere pre-Inca archeologische sites in de buurt te bezoeken, waaronder de ruïnes van Chan Chan.

Maar ook in het historische centrum van de stad kan je heerlijk ronddwalen. De stad heeft namelijk veel te bieden.

Trujillio centrum

Zo kijk je je ogen uit op het Plaza de Armas in het centrum van de stad. De Plaza de Armas van Trujillo is van groot historisch belang. In 1820 verklaarde de Marqués de Torre Tagle namelijk Trujillo’s onafhankelijkheid van de Spanjaarden.

Wat zie je nog meer op het plein:

  • Monumento de La Libertad – het vrijheidsmonument
  • De Basílica Menor
  • Catedral de Trujillo
  • Jirón de Pizarro; Voor het verkeer afgesloten, met winkeltjes en restaurantjes

Chan Chan

Chan Chan - Trujillo

Chan-Chan, de hoofdstad van het oude Chimú koninkrijk, ligt op vijf kilometer net buiten de stad. Het archeologisch complex is uitgeroepen tot Cultural World Heritage Site Unesco door UNESCO.

In vroeger tijden was het dé grootste pre-Columbiaanse stad in heel Amerika. Daardoor is het nu de top-attractie van de regio. Vlakbij liggen meer sites uit de Moche-cultuur, waaronder de immense en indrukwekkende Huaca del Sol y Huaca de la Luna (Tempels van de Zon en Tempel van de Maan), die beide meer dan 1500 jaar oud zijn.

Huaca El Dragon

Trujillo - Huaca El Dragon

Huaca La Esmeralda

Gran Chimú Coliseum

Huanchaco, het strand van Trujillo

Huanchaco beach ligt op slechts vijftien minuten van de stad. Het laid-back surfdorpje is beroemd om de Caballitos de Totora, lichtgewicht boten gemaakt van totorariet. Deze bootjes werden al gebruikt sinds de tijd van de Mochicas en Chimús en hebben hun specifieke vorm om door de oceaan te snijden. Je kunt er genieten van heerlijke verse vis of gewoon genieten van een relaxed dagje aan het strand.

Activiteiten

Lentefeest

Waar: Heel Trujillo (La Libertad)
Wanneer: Laatste week van september

Het Lentefeest wordt in heel Peru gevierd, met hele kleurrijke varianten in de jungle. Echter Trujillo, de hoofdstad van het departement La Libertad, heeft een reputatie voor een feest van grootste pracht.

Het festival is nauw verbonden met de Marinera Norteña. Een dans voor paren, zwaaiend met een zakdoek in de lucht om maat te houden. Het festival biedt verschillende demonstratiewedstrijden die de verschillende variaties van deze dans laten zien.

Tijdens het Lentefeest, dat een week duurt, zijn de straten en huizen versiert, dansen schoolkinderen onder leiding van de net gekozen schoonheidskoningin door de straten. De schoonheidskoningin wordt geflankeerd door majorettes, die hier uit de hele wereld naar Trujillo komen om hun kwaliteiten te laten zien.

Hoe kom ik hier?

Vliegen

Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die naar Trujillo vliegen; LATAM, Avianca, Peruvian Airlines.

Reistijd: vanuit Lima 1,5 uur.
Kosten: rond de €100-200 voor een retourtje.

Met de bus vanuit Lima

De bus is een prima alternatief voor vliegen. Alle grote busmaatschappijen hebben hun terminals in het centrum van Trujillo. Voor bussen geldt over het algemeen, hoe duurder de tickets, hoe beter de kwaliteit en service. Bekende en betrouwbare maatschappijen naar Trujillo zijn Cruz del Sur, Oltursa, ITTSA, CIVA en Linea.

Reistijd vanuit Lima: 09 uur
Kosten: Rond de S/70-S/90. Dat is zo’n €25-€30.

Trujillo – Huanchaco

Vanuit het centrum van Trujillo rijd je met de lokale bus in 20 minuten (1 sol) of met de taxi (12-15 sol) naar de strandbestemming Huanchaco.

Overnachten

Ook in Trujillo vind je een keur aan hotels en hospedajes. Ik verblijf zelf meestal dicht bij het Plaza de Armas. Dit is een ideaal vertrekpunt voor een avondje uit, een dagexcursie of een dagje lekker shoppen.

Heb je geld over, dan verblijf je het best op stand in het hotel Costa del Sol Trujillo Centro. Dit luxe hotel ligt aan de Plaza de Armas in een fantastisch historisch gebouw.

Een basic, maar echt superfijn hostel is het Yaqta Hostel. Zeer behulpzaam personeel en veel internationale gasten, dus nieuwe vrienden verzekerd :). Yaqta ligt om de hoek van het grote plein en heeft een fijn dakterras met bar!

Zelf verbleven wij de laatste keer in Hostal Real Marquez. Een vrij nieuw hotel, in een rustige, veilige buurt en op 10 minuten van het centrale plein. Stabiele WIFI aanwezig en gratis. De staff van Hostel Marquez komt je graag van het vliegveld ophalen via de luchthavenshuttle-service.

Beste reistijd

Je kunt Trujillo het hele jaar door bezoeken. Het is er altijd mooi weer!

Mily Blomberg

Ik hou van mijn prachtige geboorteland Peru en mijn stad Chiclayo. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes van mijn land!

1 commentaar

  • Hola Mily,

    Conozco Trujillo, visité bastante. Lo sé hay un hostal muy bonito en Las Quintanas. Se llama Ruta del Sol. Dirección es Calle Cavero y Muñoz 819. Es cerca de cruce de Avenida Túpac Amaru y Avenida America Norte. El precio de viaje con bus de Trujillo a Huanchaco es 2 Soles, y a días fiestas 3 Soles.

Andere bestemmingen

Boek je vakantie bij de ANWB

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!