Naar Peru
Banner Chachapoyas
Home > Bestemmingen > Chachapoyas

Chachapoyas

Toegangspoort tot het avontuur in de noordelijke hooglanden van Peru. In een wereld van verloren beschavingen en oude ruïnes omsluiten besneeuwde bergtoppen van vulkanen en gletsjer Chachapoyas op weg naar het zuiden.Over Chachapoyas

Afgelegen en midden in de bergen ligt Chachapoyas. De hoofdstad van de provincie Amazonas heeft 20.000 inwoners en ligt op een hoogte van 2335 meter en hierdoor heeft het een aangenaam klimaat.

Chachapoyas overview

Chachapoyas is een welvarende stad met vele historische tegel-bedekte gebouwen. Voornaamste inkomsten komen uit de handel in suikerriet, koffie en orchideeën.

Chachapoyas komt uit het Quechua en betekent “Wolkenbos” of “Nevelwoud”. De stad is omgeven door nevelwouden en daarom werden de oude Chachapoyas ook wel de “Strijders van de Wolken” genoemd. Ook de huidige bevolking worden nog steeds “wolkenmensen” of “nevel mensen” genoemd.

Verovering door de Inca’s

De stad werd in 1538 door de Spaanse conquistador Alonso de Alvarado gesticht en heeft de majestueuze invloed van de Spanjaarden nog steeds weten te behouden.

De Chachapoyas waren de heersers van het noorden van Peru. Ze waren uitzonderlijke krijgers en onder hen waren veel sjamanen, boeren, handelaren, architecten, klimmers en speleologen.

Totdat de Inca’s ze probeerden te verslaan. 60 jaar lang probeerden de Inca’s de Chachapoya en hun belangrijke oost-west handelsroute te controleren. Inmiddels waren de Spanjaarden ook in Peru gearriveerd en vochten de Chachapoyas samen met hen tegen de Inca’s.

De door de Spanjaarden meegebrachte koloniale ziektes hadden desastreuze gevolgen op de Chachapoya-bevolking. Die daalde van 500.000 tot 10.000 in het jaar 1750.

Nadat de Spanjaarden in de zestiende eeuw de Inca’s veroverden, betekende dit het einde voor zowel de Chachapoyas, als voor de Inca-beschaving. Ooit een van Zuid-Amerika’s meest vooruitstrevende beschavingen verdween in de mist van de bergen.

Hoogtepunten in Chachapoyas

Plazuela de la Independencia

Het monument Plazuela de la Independencia werd gebouwd ter nagedachtenis aan de Slag om Higos Urco op 6 juni 1821, waarbij de Chachapoyan-helden, die werden geleid door kolonel José Matos, vochten tegen de Spaanse troepen en deze uiteindelijk ook versloegen.

Pozo de Yana Yacu (Bron van Yana Yacu)

Pozo de Yanayacu

Op 10 minuutjes lopen vananf het Plaza de Armas vind je, na het beklimmen van een stenen trap, een waterbron. Het bouwwerk werd gemaakt in 1793. Yana Yacu is geen must-see, maar het verhaal is leuk.

Er werd gezegd dat alleenstaande mannen die uit de put dronken, werden betoverd door de schoonheid en onweerstaanbare charmes van de lokale vrouwen en voor altijd in Chachapoyas zouden blijven .

De vrouwen hoeven echter niet bang te zijn, want de put is al lang bedekt en volledig droog.

De legende vertelt dat Saint Toribio Alfonso de Mogrovejo, de aartsbisschop van Lima, naar Chachapoyas kwam terwijl de nederzetting aan een ernstige droogte leed. Hij sloeg drie keer met zijn staf op de rotsen en er begon water uit de grond te spuiten. Er werd een put gebouwd rond de nieuwe waterbron, waarbij hij een rotstekening van een mijter en een herdersstaf in de steen achter liet.

Kuélap

Kuelap

Volgens archeologen is Kuélap één van de belangrijkste oude nederzettingen van het land. In het oosten van het Andesgebergte, op een hoogte van 3050 meter, ligt het fort van Kuélap. Ver buiten het bereik van de gemiddelde toerist!

Cañón del Sonche

Canon de Sonche - Chachapoyas

Vanuit het centrum van Chachapoyas loopt je eenvoudig naar het uitkijkpunt van de Cañon del Sonche, van waaruit je een werkelijk spectaculair uitzicht op de Andes hebt.

De canyon van Sonche is meer dan 11 km lang en tot 962 meter diep en eindigt bij de Utcubamba-rivier. De top ligt op 2.620 meter boven de zeespiegel. Deze indrukwekkende kloof is weer een van de vele verborgen plekken van Noord-Peru.

Activiteiten

Wat is er allemaal te doen in Chachapoyas of de omgeving?

Huancas

Chachapoyas 1

Huancas is een klein pottenbakkersdorpje gelegen op 8 km van Chachapoyas. De dames van het dorp produceren een grote verscheidenheid van potten en pannen. Van potten om in te koken en voor het roosteren van granen, tot potten om water of “chicha” in te bewaren. Ook maken ze bloemvazen, kaarsenstandaards, borden, suiker en melk kannetjes en hele grote plantenpotten voor in de tuin.

Een mengsel van gele klei, vermalen steentjes en water
Het aardewerk in Huancas wordt ambachtelijk gemaakt met een mengsel van gele klei, vermalen steentjes en water. De potten worden versierd met reliëfs en eenvoudige motieven als zigzag lijnen, kralenkettingen, eenvoudige en strakke versieringen. Hun ambacht is de getuigenis van een eeuwenoude cultuur.

Het aardewerk wordt geglazuurd met een rode vernis, die de versieringen extra mooi weergeven. Het aardewerk wordt dan in een open haard, de “cusana” gebakken. Als je geluk hebt, kun je zelfs zien dat ze hun pottenbakkerij in het midden van het dorpsplein branden. Echter, dit is een vrij zeldzame gebeurtenis, omdat ze dit alleen doen onder goede weersomstandigheden, wanneer de weg is warm en er geen kans op regen is.

Vanaf Huancas loop je naar de Cañón del Sonche. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een prachtig 360° uitzicht over de canyon en de Andes.

Bezoek de Gocta Waterval

Waterval van Gocta - Chachapoyas

In het hart van het Chachapoyas-grondgebied, de beschaving die Noordoost-Peru domineerde vóór de komst van de Inca’s, ligt de imposante Gotca Waterval verscholen in de onmetelijkheid van de jungle. De waterval van 771 meter hoog is inmiddels één van de belangrijkste attracties van het gebied geworden en ligt in een vallei tussen San Pablo en Cocachimba in.

Er zijn vanuit Chachapoyas meerdere excursies beschikbaar om de waterval te bezoeken.

Lees alles over deze indrukwekkend waterval

Utcubamba rivier

Chachapoyas 2

De naam van deze vallei komt uit het Quecha. Utkhu = katoen en pampa = grote vlakte = Utkhupampa. Deze mooie naam refereert aan het verleden van de vallei, toen er volop katoen werd gekweekt.

Een groot deel van het Amazonegebied krijgt zijn elektriciteit van de vele stuwdammen, die in de rivier zijn gebouwd. De rivier loopt door de Utcubamba Vallei en het water zorgt voor de irrigatie van het gebied, waardoor het één van de grootste producenten van maïs, rijst en bananen in Peru is.

Er zijn vele activiteiten in de omgeving te beleven. Zoals raften, hiking, mountainbike tours, quadrijden en canyoning. Check Chacha Rafting, zijn zijn actief bezig met bijzondere activiteiten..

Hoe kom ik hier?

Chachapoyas was een van de meest geïsoleerde steden in Peru. Er waren directe vluchten en beperkte wegverbindingen. Maar met de recente alle investeringen in Kuélap heeft de Peruaanse overheid ervoor gezorgd dat mensen nu binnen een acceptabele reistijd naar Chachapoyas kunnen komen.

Chachapoyas is ook een populaire tussenstop voor mensen die van of naar Ecuador gaan of komen via de grensovergang San Ignacio (een alternatief voor de meer hectische grensovergang langs de kust bij Tumbes). Via Chachapoyas kun je San Ignacio bereiken langs de weg die door Bagua en Jaén loopt.

Vliegen naar Chachapoyas

ATSA Airlines vliegt een paar keer per week (maandag, woensdag en vrijdag) direct van Lima naar Chachapoyas. Een enkele reis kost je rond de €60-€90.

Jaén is vaker bereikbaar, je vliegt met LATAM naar Jaén voor rond de €40 voor een enkele reis. Jaén ligt ongeveer 120 km. ten noordwesten van Chachapoyas. Vanuit Jaén brengen Movil Tours en Destinos North je met de bus beide verder naar Chachapoyas.

De busrit kost ongeveer S/60.00 voor een enkele reis en de reistijd is 3,5 tot 4 uur. Destinos North vertrekt rechtstreeks van de luchthavenvan Jaén. Movil tours vertrekt vanaf een terminal in de stad, Terminal Terrestre Sur. Daar kom je een taxi of een collectivo.

Let op! Vluchten van Lima en Tarapoto naar Chachapoyas zijn nog wel eens vertraagd en/of worden geannuleerd. Dit gebeurt vooral tijdens het regenseizoen van december tot april.

Met de bus

Lima > Chachapoyas
Twee van Peru’s grootste busbedrijven, Movil Tours en Civa, hebben beide verbindingen die je rechtstreeks van Lima naar Chachapoyas brengen.
Reistijd: 22 tot 24 uur.
Kosten: rond S / 120.

Trujillo of Chiclayo > Chachapoyas
Ben je al in het noorden, dan kan je ook een directe bus nemen vanuit vanuit andere kuststeden als Trujillo en Chiclayo. Zo reis je met Cruz del Sur, Movil of Exclusiva vanuit Chiclayo met de nachtbus rechtstreeks naar Chachapoyas.
Reistijd: zo’n 10 uur
Kosten: rond de S/100 ($30).

Tarapoto > Chachapoyas
Ook is er een prima busverbinding van Tarapoto naar Chachapoyas door Turismo Virgen del Carmen via Moyobamba en Pedro Ruiz.
Reistijd: ongeveer 8 uur
Kosten: S/ 30.00

Goedkope alternatief

Er is recent een autoweg tussen Chachapoyas en Cajamarca geopend, waardoor dit ook een mogelijkheid is. Een rit duurt ongeveer 10 uur (afhankelijk van de weersomstandigheden).

Jaén > Chachapoyas
Neem een collectivo in Jaén die vertrekt vanaf Calle Marieta Cuadra 4 en rijd in 1 uurtje van Jaén naar Bagua Grande. Kosten S/8. In Bagua Grande stap je over in een collectivo naar Chachapoyas voor S/10 en 2 uur reistijd.

Overnachten

Chachapoyas is niet zo heel groot, toch zijn er wel meer dan 60 accommodaties te vinden. Je hebt dus in elke prijsklasse een prima keuze.

Ik verbleef in het vriendelijke La Casa de Los Balcones. Gerund door echt een hele aardige familie, die je het naar de zin probeert te maken. Het hotel ligt dicht bij het plaza de armas van Chachapoyas en ze kunnen je van de luchthaven komen ophalen/brengen.

Ook gaven ze veel info over excursies en tours naar bijvoorbeeld Kuélap. Deze kan je hier ook boeken. Dit heb ik zelf niet gedaan, omdat ik reisde met vrienden die al eens in Kuélap geweest waren. Van andere reizigers heb ik gehoord dat de tours prima geregeld waren.

Bijzondere eko-lodge

Deze bijzondere eko-lodge wil ik je ook even laten zien:

Hotel Ekokuelap

Bijzonder hotel om te verblijven als je Kuélap komt bezoeken is Ekokuelap Hospedaje Ecológico. Een romantische eko-lodge, met beneden een zitje en de badkamer. Boven een aparte slaapkamer. Het ontbijt is heel goed, eigenaars zeer vriendelijk en behulpzaam.

De locatie is perfect voor een bezoek aan Kuelap, want het Kabelbaanstation ligt op slechts 10 – 15 minuten lopen.

Beste reistijd

Chachapoyas heeft een gematigd klimaat met een flinke hoeveelheid regen. Het regenseizoen loopt ongeveer van eind oktober tot april, waarbij mei tot september de droogste maanden zijn en daarom optimaal zijn voor de meeste rondleidingen en buitenactiviteiten. Temperaturen liggen dan tussen 22°C overdag en 13°C ’s nachts.

Brian Houtman

Bevoorrecht dat ik veel heb morgen reizen en daardoor veel van de wereld heb kunnen zien. Ik heb mijn hart verloren in Peru aan mijn allerliefste vrouw Mily! Samen voorzien we jullie van nuttige en duidelijke informatie over jouw aanstaande reis naar Peru.

Andere bestemmingen

  • Rondreizen door Peru | FOX.nl

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!