Naar Peru
Banner PeruRail
Home > Praktisch > Vervoer in Peru

Vervoer in Peru

Peru is een groot land, dus ook de reisafstanden zijn groot. Het openbaar vervoer in Peru heeft alles, van moderne vliegtuigen tot oude vrachtwagens. Er zijn dus meerdere prima manieren om te reizen.

Je zal steeds een afweging maken tussen de beschikbare mogelijkheden. Kies je voor praktisch, goedkoop, comfort en/of voor je veiligheid.

Kies het vliegtuig

Latam

Vliegen is nog steeds de snelste, gemakkelijkste en veiligste vorm van transport in Peru. Vier luchtvaartmaatschappijen domineren de binnenlandse routes, met weinig onderscheid in kwaliteit: LAN, StarPerú, Avianca en Peruvian Airlines.

De internationale luchthaven Jorge Chávez van Lima is de hub voor alle vier de luchtvaartmaatschappijen. De dekking is goed, met dagelijkse vluchten naar veel van de grote steden in Peru.

Ticketprijzen veranderen regelmatig. Soms is er een tarief voor Peruanen en voor toeristen. Reken op zo’n € 70 tot € 100 te betalen voor een vlucht van een uur.

Veiligheid: Vliegen is de meest veilige manier van reizen
Comfort: Vaak krappe stoelen, maar overall comfortabel

Met de bus

Vervoer Oltursa Bus

Het meest gebruikte vervoermiddel is de bus. Vooral in de kustgebieden zijn de wegen prima en is de service in de bus ook goed. Hoe hoger je reist, hoe minder de kwaliteit van de bussen, en de wegen!

Hieronder vind je een kort kwaliteitsoverzicht van de meest populaire en betrouwbare busbedrijven in Peru in 2019.

BusmaatschappijVeiligheidTripadvisorServiceKwaliteit bus/stoel
Peru Hop5/596%5/54.5/5
Cruz del Sur3,5/572%2,5/595
Oltursa4/558%3,5/54/5
Civa4/5Niet bekend3,5/53/5
Tepsa4/5Niet bekend3,5/53,5/5
Movil3,5/551%3,5/54/5

Boek je tickets eenvoudig bij Redbus

De reistijden met de bus in Peru zijn: 

 • Lima – Pisco: 3 uur (lijndienst) 
 • Pisco – Nazca: 4 uur 
 • Nazca – Arequipa: 10 uur 
 • Arequipa – Colca Canyon: 4 uur 
 • Colca Canyon – Puno: 6 uur 
 • Puno – Cuzco: 8 uur
Veiligheid: Hoe beter de maatschappij, hoe veiliger
Comfort: Erg luxe bij de betere maatschappijen, Goedkoopste bussen: soms erg slecht.

3. Taxi’s

Taxi in Peru

Taxi’s zie je eigenlijk overal en altijd. Een taxi is meestal een veilige manier van verplaatsen. Weinig taxi’s hebben een meter, dus je dient de ritprijs wel van tevoren af te spreken.

Je kan eerst aan een lokale inwoner te vragen wat een ritje ongeveer zou kosten. Deze prijs kan vervolgens aan de taxichauffeur voorleggen. Zo voorkom je een te hoge ritprijs, die vaak aan toeristen wordt berekend. Als je de prijs te hoog vind, neem dan gewoon de volgende. Grote kans dat de chauffeur alsnog met jouw prijs akkoord gaat.

Gedeelde taxi’s, of “Colectivos”

Gedeelde taxi’s, ook wel colectivos genoemd, zijn vergelijkbaar met gewone taxi’s, maar volgen een vaste route met vaste kosten. Er kunnen maximaal vier passagiers in, legaal, tenminste. Je houd de taxi aan en stapt in bij je medepassagiers. Eén op de bijrijdersstoel en 3 achterin.

Peruaanse tico

Je kan een collectivo overal en op elke hoek van de straat op de route laten stoppen om in te stappen en ook om uit te stappen.

Routes variëren van trajecten in de binnenstad tot langere afstanden over landelijke wegen, die niet worden aangedaan door grote busbedrijven. Prijzen voor een ritje in het centrum bedragen S/1, Veel hoger voor langere reizen. Ook geldt: hoe beter het bedrijf, hoe hoger de prijs.

5. Minibus, de “Combi’s”

Lima combi

Je houd ervan of je haat ze! Minibussen zijn een erg goedkope manier om door Peru te reizen. Er zijn twee typen:

 • De combi, normaal gesproken een oude Nissan of Toyota minivan
 • De grotere Micro, meestal een verouderde Toyota of Mitsubishi minibus

Combi’s zijn overal in Peru. De chauffeurs scheuren door de stad, terwijl de ticketverkoper uit de zijdeur hangt en de bestemmingen schreeuwt. een combi is bijna nooit vol. Er kan altijd nog wel iemand bij, met kippen of fruitmand en al.

De routes en de wijken die worden aangedaan, staan op zijkant van busjes geschilderd.


Trein

Het reizen per trein is echt een avontuur en zeker een aanrader.

De meeste treinen rijden door prachtige landschappen en u zult ogen tekort komen. Er rijden treinen op de volgende routes:

 • Lima-Huancayo
 • Huancayo-Huancavelica
 • Arequipa-Juliaca-Puno
 • Puno-Juliaca-Cuzco
 • Cuzco-Machu Picchu

Ook in deze treinen bestaan twee klassen. De tweede klas is goedkoper, maar uiteraard minder comfortabel. De service en het eten is in de meeste treinen uitstekend.

Meer praktische zaken

 • Rondreizen door Peru | FOX.nl

Recente artikelen