Naar Peru
Puno
Home > Bestemmingen > Puno, startpunt naar het Titicacameer

Puno, startpunt naar het Titicacameer

San Carlos de Puno is nu niet direct het mooiste plekje van Peru, maar wel een gezellige havenstad, waar genoeg te beleven is. Het ligt schitterend aan de oevers van het helderblauwe water van het Titicacameer, op een hoogte van ruim 2300 meter.Over Puno

Puno ligt in het Zuid-Oosten van Peru op bijna 3.900m. hoogte. De stad ligt op 120 kilometer van de grens met Bolivia en het is daarom een veelgebruikte, laatste stop voordat reizigers de grens oversteken.

Puno, startpunt naar het Titicacameer 1

Het is een prima uitvalsbasis is voor een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Zo kan je er kennis maken met de geschiedenis van diverse indianenstammen en hun eeuwenoude tradities. Puno is ook het begin van een avontuur naar het beroemde hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld en het grootste meer van Zuid-Amerika, het Titicacameer!

Een legende zegt dat de Inca´s Manco Cápac en Mama Ocllo, de stichters van het Incarijk, vanuit het Titicacameer zijn geboren.

Een beetje historie

Voor de komst van de Spanjaarden was de Puno een dorp. De Baai van het Titikaka-meer vormde de grens van de in het noorden gelegen gebieden van de Kollas (Quechuas) en de Lupacas (Aymaras) in het zuiden.

De stad Puno groeide uit tot een bescheiden stadje van Indianen, totdat de onderkoning Graaf van Lemos het op 4 november 1668 de hoofdstad van de provincie Paucarcolla maakte. Tegelijkertijd veranderde hij de naam San Juan Bautista de Puno in San Carlos van Puno.

In de onafhankelijkheidsoorlog aan het begin van de 19e eeuw werd Puno een belangrijke verbindingsstad tussen Peru en Rio de La Plata in Argentinië.

Na de onafhankelijkheid in 1821 was Puno, tot de ondertekening van het congres van 1847, het strijdtoneel tussen Peru en Bolivia

Hoogtepunten

Plaza de Armas

Het centrale plein en de kathedraal hebben wel iets weg van het Plaza de Armas in Cusco. Midden op het plein staat een beeld van Francisco Bolognesi, een militair uit de 19e eeuw, die in de oorlog met de Chilenen een beslissende rol speelde.

El Arco Deustua

De stenen boog met schilderachtige versieringen dateert uit 1847 en is een eerbetoon aan degenen die zijn gesneuveld in de gevechten van Junín en Ayachuco tijdens de Peruaanse onafhankelijkheidsoorlog.

De kathedraal

De mooie kathedraal uit de 17e eeuw, gewijd aan Mamita Candelaria, de patroonheilige van Puno. De kathedraal heeft een fijne barokke façade met een ingetogen interieur. Uitzondering hierop is het zilveren altaar. Het gebouw werd in 1757 afgebouwd onder leiding van Simón de Asto, wiens naam ook op de hoofdingang staat.

Balcón del Conde de Lemos

vanaf de 2e verdieping van het museum van de Dreyer aan de overkant heb je het beste uitzicht op het balkon.

Museo Municipal Carlos Dreyer

Carlos Dreyer Spohr was een Duitse schilder en verzamelaar van oudheden die aan de oevers van het Titicacameer woonde. In dit museum, vernoemd naar hem. vind je keramiek, zilver, textiel en beeldhouwkunst van Inca- en andere pre-Spaanse beschavingen.
Adres: Jr. Conde de Lemos Nº 289

Casa del Corregidor

Drink een kopje van de beste biologische koffie ter wereld in La Casa del Corregidor. Een van de oudste huizen in het centrum van Puno doet nu dienst als een populaire bar-café.

De buitenkant van het gebouw is bananengeel met een vleugje koningsblauw en gebrand oranje. Langs de binnenplaats liggen grote ronde keien en meerdere tuinbedden met inheemse planten.

Binnen biedt het café een relaxte en gezellige sfeer, waar je hun bekroonde koffie kunt proberen, genaamd Tunki. Ze serveren ook eten. Het gebouw doet ook dienst als een kunstgalerie, een museum, een bibliotheek en een souvenirwinkel.

Activiteiten in en rondom Puno

Titicacameer

Puno - Titcaca - Uros

De voornaamste reden dat reizigers Puno bezoeken is natuurlijk het Titicacameer, het hoogste bevaarbare meer ter wereld. Je kunt hier zwemmen, het strand bezoeken of uiteraard varen en de verschillende eilanden bezoeken.

La Capital del folklore Peruano

Puno heet in het spaans ook “la Capital del folklore Peruano”, de folklorehoofdstad van Peru. De stad kent talrijke traditionele feesten, waarin de Andescultuur een dominante rol spelen.

Het grootste volksfeest van Peru is het Fiesta de la Candelaria. Een groots eerbetoon aan de Virgen de la Candelaria. Zij is de patroonheilige van Puno.

Het feest begint jaarlijks op 1 februari en duurt meer dan 15 dagen. Er doen zo’n 35.000 danseressen en bijna 10.000 muzikanten mee aan dit feest, waarbij iedereen zich uitdost in de meest schitterende kostuums.

Hoe kom ik hier?

Puno kan je op meerdere manieren bereiken. Meest gebruikte manier is de bus. Dat kan vanuit Arequipa of rechtstreeks vanuit Lima.

Een bijzonder avontuur is de Titicaca-trein van PeruRail. Deze bijzondere trein rijdt in 10,5 uur vanuit Cusco naar Puno (of Puno naar Cusco) en steekt de Peruviaanse Andes over. De route geldt als één van de mooiste ter wereld. Er zijn een beperkte hoeveelheid ruimte, dus vooraf reserveren is slim.

Waar kan ik overnachten?

Puno, startpunt naar het Titicacameer 2

Een prima plek in het centrum om te overnachten is het 3-sterren Sol Plaza Hotel. Het hotel ligt 100 meter van het Plaza de Armas en het Titicacameer is een wandeling van een kwartier.

De kamers zijn groot en schoon met comfortabele bedden. Gratis WIFI van goede kwaliteit en bij de receptie haal je gratis koffie en cocathee! Het personeel spreekt tevens redelijk tot goed Engels. Bekijk meer van dit hotel

Beste Reistijd

De beste tijd om Puno te bezoeken is voor of na het regenseizoen. Deze natte periode begint zo in december en loopt tot maart. De maanden maart t/m mei en september tot november zijn meest ideaal. Het hoogseizoen in juli en augustus kan je beter ook vermijden, het is dan overal erg druk.

  • De maand met de hoogste temperatuur in Puno is november: 16.8 °C
  • De laagste temperatuur is de maand juli: -1,3 °C
  • Het regent veel en hevig in de maand januari: 173 mm/maand

Gezondheid

Puno ligt op een behoorlijke hoogte en het kan ’s nachts ook flink koud worden. Ook kan je last krijgen van gezondheidsklachten, als jouw conditie minder goed is. hier wat tips:

  • Draag warme kleding. Het is behoorlijk koud vanwege de hoogte , met een gemiddelde temperatuur tussen 3 en 15 graden.
  • Door de hoogte kan last krijgen van zuurstofgebrek (soroche). Medicijnen om dit te bestrijden zijn bij de busterminals verkrijgbaar.
  • Door de koude nachten kan je last krijgen van je longen. Zorg voor paracetamol om de hoofdpijn en verkoudheid te kunnen verdragen. Grabol kan je voor duizeligheid tijdens de reis behoeden.

Zin om Naar Peru te gaan?

Mily Blomberg

Ik hou van mijn prachtige geboorteland Peru en mijn stad Chiclayo. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes van mijn land!

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!