Naar Peru
Amazone: 10 dingen die je vast niet wist 1
Home > Wetenswaardigheden > Amazone: 10 dingen die je vast niet wist

Amazone: 10 dingen die je vast niet wist

De Amazone is de grootste rivier van Zuid-Amerika en zijn biodiversiteit is de rijkste van alle rivieren ter wereld. er leven meer dan 3000 verschillende vissoorten, zoogdieren en amfibieën. De rivier is al duizenden jaren een bron van eten en drinken voor de lokale bevolking.

Varen over de machtige Amazone is een onvergetelijke ervaring.

Amazonas

10 feiten over de Amazone

  1. Volgens de U.S Geological Survey is de immense Amazone rivier is meer dan 6.437 kilometer lang en is de op een na langste rivier ter wereld. De langste? De Nijl in Egypte met 6.650 km. De derde langste rivier is de Yangtze van China met 6,301 km.
  2. De bron van de Amazone is de Nevado Mismi. Een stratovulkaan in de Peruviaanse Andes met een hoogte van 5.597 meter.
  3. De stroom van smeltende sneeuw van de Nevado Mismi vormt de Apurimac-rivier, die later aansluit op de Ucayali-rivier in het oosten van centraal Peru. De Ucayali-rivier ontmoet de Marañon-rivier in de buurt van de stad Iquitos en vormt zich tot de machtige Amazone-rivier.
  4. De rivier vervoert 20% van al het water in de wereld! Van half december tot half mei stijgt het waterniveau gemiddeld tot tussen de 9 en 14 meter.
  5. Het water van de Amazone is geel gekleurd en nadat het de zee instroomt tot wel 350 kilometer uit de kust te onderscheiden van zeewater.
  6. Sommige gedeeltes van de rivier zijn zó breed dat je van de ene oever niet eens de overkant kan zien. De monding van de Amazone in Brazilië is meer dan 300 km breed.
  7. Er leven meer dan 2.500 vissoorten in de Amazone en de zijrivieren. Wetenschappers denken dat er nog veel meer soorten leven, die nog niet ontdekt zijn.
  8. Maar liefst 15.000 zijrivieren stromen naar de Amazone, het grootste aantal van alle rivier ter wereld. De rivier wordt gevoed met water uit delen van Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.
  9. De rivier is (her)ontdekt door de Spaanse conquistador Francisco de Orellana, die in 1541-1542 de eerste Europeaan was, die de Amazone helemaal afvoer.
  10. Veel strijders van de inheemse indianenstammen, die tegen de Spanjaarden vochten, waren vrouwelijke krijgers. In navolging van de vrouwelijke krijgers uit de Griekse mythologie werden zij Amazones genoemd. Hier ontleend de rivier zijn huidige naam aan.

Icoon Tip

 Maak zelf een rondvaart met gids over de Amazone-rivier tijdens jouw reis in Peru!


Klaar om Naar Peru te gaan?

Brian Houtman

Bevoorrecht dat ik veel heb morgen reizen en daardoor veel van de wereld heb kunnen zien. Ik heb mijn hart verloren in Peru aan mijn allerliefste vrouw Mily! Samen voorzien we jullie van nuttige en duidelijke informatie over jouw aanstaande reis naar Peru.

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!