Naar Peru
Banner Gocta Waterval
Home > Hoogtepunten > Gocta Waterval, indrukwekkend natuurverschijnsel in Noord-Peru

Gocta Waterval, indrukwekkend natuurverschijnsel in Noord-Peru

In een groene vallei in het Noorden van Peru, nabij Chachapoyas, ligt tussen San Pablo en Cocachimba de Gocta waterval. Een imposante waterval van meer dan 771 meter hoog.

Steeds meer toeristen vinden hun weg naar de Gocta waterval. Vooral de Peruanen zelf gaan graag met de familie en vrienden naar deze bijzondere plek. Toch is de waterval pas rond 2005 steeds populairder geworden.

Trap bij Gocta waterval

De Duitser Ziemendorff kwam er tijdens een expeditie met Peruaanse ontdekkingsreizigers langs en vond dit zo bijzonder dat hij de plek promootte bij de Peruaanse overheid. Uiteindelijk nam die dat advies over en begon de ontwikkeling van het gebied.

Legende van de waterval

De waterval is natuurlijk al veel ouder dan 2005, maar de lokale bevolking vreesde de waterval en vertelde er liever niets over. Kinderen werd verteld er weg te blijven, omdat het water gevaarlijk was door een enorme slang, die in het water zou wonen.

Maar de dorpelingen vreesden vooral de aanwezigheid van een zeemeermin. Volgens de legende verdween er een man in het water van de Gocta-waterval, nadat hij voor het laatst door zijn vrouw was gezien in het gezelschap van een zeemeermin, die een schat bewaakte.

Onlangs nog beweerde een bewoner “een persoon met de bovenkant in de vorm van een vrouw en de onderkant in de vorm van een vis” in de nabijheid van de waterval te hebben gezien… De legende leeft dus nog altijd voort!

Hoe kom ik bij de Gocta Waterval?

Je kan de Gotca waterval bezoeken vanuit Chachapoyas, San Pablo en Cocachimba. De meeste bezoekers vertrekken vanuit de laatste, Als je van wandelen houdt, kan je ook vertrekken vanuit San Pablo en via de Gocta waterval door lopen naar Cocachimba. Een pittige, maar bijzondere uitdaging!

Gocta Route

De wandeling naar de Gocta waterval is vrij intensief. Om de waterval te bereiken wandel je minstens 2,5 uur door yuca-, suikerriet- en ananasvelden en later door dicht nevelwoud. Je loopt continue omhoog en dan weer omlaag, geen stuk is vlak. Onderweg kan je Geelstaartwol-apen zien, of de rode rotshaan, de nationale vogel van Peru.

Zorg voor goede schoenen en voldoende eten, drinken en zonnebrandcrème.

Een bezoek aan de Gocta waterval is een bijzondere belevenis waarbij je ervaart hoe overweldigend de natuur soms kan zijn.

Waar verblijf ik?

Het noorden wordt langzaam ontdekt door. Ook in Cocachimba en San Pablo begint het toerisme zich te ontwikkelen. In Cocachimba zijn meerdere prachtige lodges met uitzicht op de waterval waaronder de Gocta Miradors en Goctamarca Lodge.

Een paradijsje: de Goctamarca Lodge in Cocachimba

Foto’s van Booking.com

De Goctamarca Lodge van Anja y Andrew ligt op slechts 100 meter van de waterval! Het heeft een fijn restaurant, gratis privéparkeergelegenheid, een tuin en een terras. De lodge heeft een 24-uursreceptie, een excursiebalie en gratis WiFi. Ook halen ze je graag op en brengen ze je weer terug naar de luchthaven in Chachapoyas.

Praktische tips

 • Chachapoyas is een prima uitvalsbasis om de Gocta waterval te bezoeken. Veel reisbureautjes en hotels bieden excursies aan naar de waterval.
 • Je kunt er echter ook prima zelf naartoe. Het pad naar de waterval is erg duidelijk en niet technisch moeilijk, dus de hulp van een gids heb je niet nodig.
 • Vanaf het busstation in Chachapoyas neem je een collectivo naar Cocachimba, waar de wandeling begint.Op de terugweg kun je je met een motortaxi laten afzetten bij de grote weg en vanaf daar een collectivo naar Chachapoyas aanhouden.
 • De entree van S./10 betaal je bij het bezoekerscentrum.
 • Zorg voor voldoende water, snacks en eventueel lunch, want er is onderweg maar 1 plek waar je iets kunt kopen.
 • Het eerste deel van het pad is verhard, daarna is het onverhard en vol losse stenen. Na een regenbui kan het modderig worden. Goede, stevige wandelschoenen zijn daarom aan te raden.
 • Ben je slecht ter been, maar wil je dit wonder toch bekijken. Neem dan een paard naar de voet van de waterval. In Cocachimba vind je tal van locals die jou met hun paard willen vervoeren.

Beste tijd om te gaan

In het zomerseizoen (december-maart) reist de Peruaan zelf meestal niet naar de bergen en de jungle van het land; het weer en de regen houdt hen weg van de noordelijke regio’s. De zomertijd is tevens de natte periode, dat ongeveer loopt van eind oktober tot april (mei tot september zijn de droogste maanden).

Het begin van het droge seizoen is het uitstekend geschikt om vele activiteiten in de regio te ondernemen. Het is droog en lekker weer.

Er zijn echter meerdere redenen om de waterval juist tijdens de natte periode te gaan bezoeken:

 • De waterval is tot de rand toe gevuld met water en hij brult voluit tijdens het natte seizoen! In het droge seizoen is dit een stuk minder spectaculair.
 • Er zijn veel minder mensen dan in het droge seizoen, dus tijdens wandelingen zal je je soms de enige voelen.
 • De overvloed aan bloemen en planten! Onderweg zal je een grote verscheidenheid aan orchideeën en vele soorten bloemen in alle vormen en kleuren tegenkomen.
 • Hou je van vogelspotten? Dan is dit de perfecte tijd. De vogels trekken van Noord-Amerika naar het zuiden. Van de bijna 1900 soorten vogels die in Peru bekend zijn, zijn er ongeveer 900 in deze regio te vinden.

Wil je ook Naar Peru?


Mily Blomberg

Ik hou van mijn prachtige geboorteland Peru en mijn stad Chiclayo. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes van mijn land!

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!