Naar Peru
Sillustani - Puno
Home > Hoogtepunten > De chullpa’s van Sillustani

De chullpa’s van Sillustani

Het archeologische complex Sillustani was een begraafplaats uit de dertiende eeuw en werd gebouwd door de Qolla-cultuur, een beschaving die ontstond in de stad Hatuncolla en in de regio leefde nog voor de overheersing van de Inca’s.

Sillustani is een pre-Inca begraafplaats aan de oevers van Lake Umayo in de buurt van Puno in Peru. De graven, chullpa’s genoemd, hebben de vorm van omgekeerde kegelstammen. Deze imposante ronde stenen graftorens zijn gebouwd uit steen en klei en worden gekenmerkt doordat de basis een kleinere diameter heeft dan de bovenkant.

De chullpa's van Sillustani 1

Veel van de heilige chullpa’s bereiken een hoogte van wel 12 meter en hebben een ingang die altijd naar het oosten is gericht. Zo kon de overledene rechtstreeks met de zonnegod communiceren. Deze ingang is vrij klein. Men vermoed daarom dat de overledenen eerst in de chullpa’s werden neergezet, voordat ze verder werden dichtgemaakt.

De chullpa's van Sillustani 2

In de torens werden de stamleiders samen met hun families en vrienden begraven. De lichamen werden in foetushouding gewikkeld in huiden van lama’s of gevlochten stro. Net als de mummies in Egypte werden bezittingen, voedsel en offers mee begraven.

Op korte afstand van het archeologische complex bevindt zich een interessant museumpje, waar nog verschillende stukken van de culturen Qolla, Tiahuanaco en Inca’s bewaard zijn gebleven.

Hoe kom ik hier?

Meest eenvoudig: boek een tour

Het complex Chullpas de Sillustani ligt op 30 km van Puno en op 40 km van Juliaca. De beste manier om de plaats te bereiken is om een ​​tour te boeken vanuit Puno.

Zelf regelen

Afhankelijk van waar je je bevind, neem je een bus naar Juliaca of Puno. Stap uit bij de afslag naar Sillustani en neem vanaf hier een taxi of motortaxi die je naar de site brengt.

Praktisch

Entree/kosten: is S /5.50.
Openingstijden: 08:00 uur tot 17:00 uur.


Klaar om Naar Peru te gaan?

Mily Blomberg

Ik hou van mijn prachtige geboorteland Peru en mijn stad Chiclayo. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes van mijn land!

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!