10 dingen die je vast niet wist over de Amazone rivier

De Amazone is een rivier die in Peru door Iquitos stroomt, maar ook door Colombia en Brazilië. We hebben 10 interessante feiten over de Amazone rivier op een rij gezet.

Amazone rivier

Vanuit Iquitos, een bijzondere stad gelegen in de jungle van het departement Loreto, kan je de prachtige Amazone rivier zien stromen. Varen over deze machtige rivier is een onvergetelijke ervaring, die je eigenlijk niet mag missen als je in het noorden van Peru bent.

amazone

Tien feiten over de Amazone rivier

  1. De immense Amazone rivier is meer dan 6500 kilometer lang en is de langste ter wereld. (Al is niet iedereen het daar helemaal mee eens)
  2. De rivier bevat 1/5 deel van al het water op onze planeet
  3. Het water van de Amazone is geel gekleurd en nadat het de zee instroomt tot wel 350 kilometer uit de kust te onderscheiden van zeewater.
  4. De monding van de Amazone in Brazilië is meer dan 300 km breed.
  5. De bron van de Amazone ligt in Peruaanse Andes op 5200 meter, in het departement Arequipa.
  6. De rivier ontstaat door het samengaan van twee bronrivieren: de Río Marañón en de Río Ucayali, en doorstroomt het hele noordelijke deel van Brazilië en mondt uit in de Atlantische Oceaan.
  7. De Amazone is de waterrijkste rivier ter wereld en huist meer water dan welke andere rivier. Het is de machtigste van allemaal!
  8. De Amazone heeft meer dan 1100 zijrivieren. Op meer dan 100 ervan kan je varen. Zeventien zijrivieren zijn wel langer dan 1500 km.
  9. De rivier is (her)ontdekt door de Spaanse veroveraar (conquistador) Francisco de Orellana, die rond 1541 de eerste Europeaan was die na een bizar avontuur de Amazone helemaal afvoer.
  10. Uit verslagen van gevechten tussen de Spanjaarden en inheemse indiaanse stammen blijkt dat veel strijders bestonden uit vrouwelijke krijgers. In navolging van de vrouwelijke krijgers uit de Griekse mythologie werden zij Amazones genoemd. Hier ontleend de rivier zijn huidige naam aan.

Indianen Amazone