Naar Peru
Home > Wetenswaardigheden > Oude Caral muurschilderingen ontdekt

Oude Caral muurschilderingen ontdekt

Vichama Pad

Archeologen hebben onlangs een 3.800 jaar oude reliëfmuur uit de Caral-beschaving in de oude vissersstad Vichama ontdekt.

Een team van archeologen vond afbeeldingen van een pad met zijn handen om het hoofd van een man. Andere afbeelding, die in de buurt werden gevonden, tonen vier menselijke hoofden met slangen eromheen.

De reliëfmuur stamt uit de Caral-beschaving en zouden een periode van droogte en hongersnood als gevolg van klimaatverandering symboliseren. Padden stonden in de oude Andes-beschavingen voor “water” en het gezicht eronder representeert waarschijnlijk de mensen, die op regen wachten om de continuïteit van het leven te verzekeren.

Vichama

Vichama, ook bekend als Norte Chico, is een oude landbouw- en visserijgemeenschap uit de Caral-beschaving en ligt in de provincie Huara op ongeveer 140 kilometer ten noorden van Lima. Zon, wind en vuur waren de primaire energiebronnen, terwijl de producten van het land en uit zee gewonnen eiwitten de belangrijkste voedingsbronnen waren.

Oude Caral muurschilderingen ontdekt 1

De opgravingen in Vichama zijn in 2007 begonnen en blijven continue nieuwe inzichten in de Caral-beschaving opleveren. Zo is er inmiddels een geavanceerd stadsplan en veel oude architectuur blootgelegd.

Caral beschaving

De Caral-beschaving is de oudste beschaving in Amerika en bloeide tegelijkertijd met de Mesopotamische, Egyptische en Chinese culturen. Het Caral-volk woonde in de Supe-vallei langs de noordelijke centrale kust van Perù.

Oude Caral muurschilderingen ontdekt 2

Het is een Pre-Inca-cultuur, die belangrijke inzichten geeft over het bestaan van de beschavingen in andere delen van de wereld in dit tijdperk, op locaties die ver uit elkaar liggen. De gelijkenis van hun architecturale constructies, het gebruik van piramides en monumenten, is intrigerend voor wetenschappers, historici en archeologen over de hele wereld.

De site van Vichama ligt tegenwoordig in een erg droog gebied van Peru, waardoor wordt aangenomen dat klimaatverandering mogelijk een rol heeft gespeeld bij de mysterieuze ondergang van de Caral-beschaving rond 1600 voor Christus.


Klaar om naar Peru te gaan?


Brian Houtman

Bevoorrecht dat ik veel heb morgen reizen en daardoor veel van de wereld heb kunnen zien. Ik heb mijn hart verloren in Peru aan mijn allerliefste vrouw Mily! Samen voorzien we jullie van nuttige en duidelijke informatie over jouw aanstaande reis naar Peru.

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!