Naar Peru
Banner Santa Catalina Klooster Arequipa
Home > Hoogtepunten > Santa Catalina klooster, Arequipa

Santa Catalina klooster, Arequipa

In Arequipa ligt het in 1580 gestichte Santa Catalina klooster dat nog gedeeltelijk bewoond wordt door nonnen. Het mooie complex is bijna 20.000 m2 groot en heeft talrijke kleurrijke straatjes die kenmerkend zijn voor de oudste wijken van Arequipa.Over het klooster

De stichters van de stad Arequipa besloten begin 16e eeuw dat ze een klooster wilden stichten en zo gebeurde het. Maar voordat het zelfs klaar was, besloot een rijke jonge weduwe, Doña María de Guzmán, dat ze zich wilde terugtrekken uit het openbare leven en zich bij het klooster wilde voegen. Ze bracht veel geld met zich mee en werd zo de eerste bewoner.

Klooster Santa Catalina Silencio - Arequipa

Met haar geld kocht ze de positie van priores en begon met haar rijkdom het klooster uit te breiden.

Het Santa Catalina-klooster werd officieel gesticht in 1580 en al vrij snel werd het klooster een aantrekkelijke plek voor rijke vrouwen uit belangrijke Spaanse families. Begrijpelijk, gezien het feit dat Doña de Guzmán ook een vrouw van rijke komaf was, met een grote sociale status. Daar wilde iedereen graag bijhoren.

Veel van deze “nieuwe nonnen” wilden hun luxe leventje echter niet opgeven. Ze brachten daarom hun eigen bedienden en huisraad mee. Luxe tapijten, Engels porselein, zijden gordijnen, schilderijen, lampen sierden de kamers van de vrouwen die hun leven ogenschijnlijk aan God hadden opgedragen.

Het bedrag om in het klooster geaccepteerd te worden zou vandaag omgerekend ongeveer $150.000 zijn!

En zo ging het een paar eeuwen door.

Als aardbevingen het gebouw beschadigen, betaalden de families van de vrouwen de reparatiewerkzaamheden. Het complex werd regelmatig uitgebreid. Toen de slaapzalen te vol begonnen te raken werden er voor de rijkste nonnen zelfs éénpersoonskamers gebouwd,

Pas in 1871 stuurde de toenmalige paus Pius IX, een strenge Dominicaanse non naar het klooster om orde op zaken te stellen. De Paus had de verhalen gehoord over wat er gebeurde in Santa Catalina. Dat meer een sociale club voor de vrouwen was geworden dan een plaats van religieuze toewijding.

De nieuwe hoofdnon stuurde de rijke vrouwen resoluut terug naar Europa. Hun dienaren en slaven kregen de optie om als nonnen te blijven. Grote hervormingen vonden plaats en het klooster werd uiteindelijk een symbool van de geloften zoals het ooit bedoeld was.

Hoe kom ik hier?

Het klooster ligt midden in het centrum van Arequipa. De ingang bevindt zich in Calle Santa Catalina, tegenover Calle Ugarte.

Praktisch

Adres
Santa Catalina 301 – Arequipa – Perú
Entreeprijs: S/40

Openingstijden van het Klooster
Maandag t/m vrijdag: van 10:00 uur t/m 13:00 uur en van 15:00 uur tot 18:00 uur
Zaterdag: van 10:00 uur tot 12:00 uur

Openingstijden souvenierswinkel
Van maandag t/m zondag van 09:00 uur tot 17:00 uur

Openingstijden cafetaria
Van maandag t/m zondag van 09:00 uur tot 17:00 uur
Bezoek de website van het klooster

Mily Blomberg

Ik hou van mijn prachtige geboorteland Peru en mijn stad Chiclayo. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes van mijn land!

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!