Naar Peru
Banner Chan-Chan - Trujillo
Home > Hoogtepunten > Chan Chan Trujillo

Chan Chan Trujillo

Chan Chan, de grootste pre-Columbiaanse stad in Latijns-Amerika, ligt ongeveer 10 kilometer van Trujillo en herbergt Adobe-tempels en paleizen, gebouwd in de pre-incatijd, door culture, zoals de Chimú en Moche.Over Chan Chan

Chan Chan was de grootste stad van het pre-Columbiaanse tijdperk in Zuid-Amerika en de grootste adobe-stad ter wereld. In de oude taal van de Moche schreef je Jang-Jang, dat Zon-Zon betekent.

Hoofdstad van het oude Chimu-koninkrijk

Chan Chan was de hoofdstad van het oude Chimú koninkrijk, dat zich tussen het jaar 1100 voor Christus tot 145 na Christus uitstrekte langs de gehele noordkust. De stad besloeg ooit meer dan 20 km² en had op zijn hoogtepunt meer dan 30.000 inwoners. Het hele Chimu-koninkrijk omvatte meer dan 500.000 inwoners.

Naast de residentie van de koning, koninginnen en priesters, was de stad ook het commerciële, politieke en administratieve centrum van het Chimu-koninkrijk.

In het centrum van meer dan vierkante 6 kilometer lagen de “Ciudadelas” of paleizen. Deze grote architecturale bouwwerken fungeerden als opslag, residentie, mausoleum, tempel en administratief centrum. Buiten het centrum lagen de fabrieken voor textielweven, metaalbewerking en houtbewerking, enz. Daar weer buiten lagen de huizen van de boeren. Alleen de paleizen en de verbindingen zijn bewaard gebleven.

Hoewel het complex werd gebouwd in een van de droogste klimaten in Peru, slaagden de Chimu erin om hun gewassen, tuinen en velden te bemesten via een intelligent irrigatiesysteem dat het water uit de oceaan haalde.

Menselijke offers

Telkens als er een koning van Chan Chan stierf, werd zijn eerste vrouw gedrogeerd, waarna haar hart als een offer ritueel werd verwijderd. De rest van zijn 90 vrouwen werd zonder ritueel vergiftigd. Ze werden allemaal samen in het paleis begraven en bedekt met zand. Het paleis veranderde dan in een mausoleum.

De opvolger van de koning bouwde daarna zijn eigen paleis. Door de eeuwen heen zijn er negen van deze koninklijke paleizen of ‘ciudadelas’ gebouwd, wat uiteindelijk resulteerde in de uitgestrektheid van Chan Chan.

Hoogtepunten

De grootste bezienswaardigheden zijn de meest belangrijke piramides in Zuid-Amerika, de Huaca del Sol – Tempel van de Zon en de Huaca de la Luna – Tempel van de Maan. Beide tempels zijn meer dan 700 jaar ouder dan de overige Chan Chan-ruïnes, die gebouwd werden rond 100 tot 800 jaar vóór Christus.

La Huaca del Sol

Tempel van de Zon werd gebouwd met naar schatting 140 miljoen adobe-bakstenen, waarvan er vele werden gemarkeerd (ondertekend) door de arbeiders. De lokale bevolking kocht een baksteen met hun naam erop, om bij te dragen aan de bouw van de tempel.

Chan Chan Trujillo 1

De tempel wordt nog steeds onderzocht en als zodanig wordt niemand toegelaten. Erosie heeft de tempel niet zo groots gemaakt (heeft wat van zijn hoogte verloren) en omdat het woestijnachtige omstandigheden zijn, valt er veel zand weg.

La Huaca de La Luna

De Tempel van de Maan wordt beschouwd als de administratieve tempel en is bijna helemaal opgegraven. Elke nieuwe generatie Moche bouwde de tempel uit en bedekte het bestaande niveau van de tempel en legde er een nieuwe laag stenen overheen.

Dit is de reden waarom er zoveel adobe-bakstenen gebruikt zijn. Nadat er een laag nieuwe stenen werd gelegd, werd er zand in de kieren gegoten, wat resulteerde in een nieuw niveau van de tempel.

Huaca del Sol - Trujillo

Dit is ook een belangrijke reden waarom de kunstwerken en schilderingen zo goed bewaard zijn gebleven; ze waren bedekt door de adobe-bakstenen. Er zijn meerdere mooi beschilderde friezen ontdekt, waar het Moche-volk bekend om stond.

Praktisch

Je kunt een entreekaartje kopen in het museum of bij het loket bij de Chan Chan (het museum kan soms zomaar gesloten zijn). De entree is S/10 en je kunt hiermee ook de Huaca Esmeralda en Huaca Arco Iris bezoeken, die in Trujillo zelf liggen.

Op het hele complex ontbreken uitlegborden, dus tenzij je een tour maakt, raden we je aan om een gids te nemen. Een Engelssprekende gids kost S/40 tot vijf personen. Je kan dus een beetje rond vragen en de kosten te delen met andere bezoekers.

Hoe kom ik hier?

Chan Chan kan je het beste vanuit Trujillo of Huanchaco bezoeken. Neem vanuit Trujillo een combi vanaf Ovalo Grau naar Huanchaco en vraag om afgezet te worden bij de poort van Chan Chan. De kosten bedragen S/1,50 en de rit duurt ongeveer 15 minuten. Vanaf hier loop je ongeveer 1,5 km lopen naar de entree. Als je niet wilt lopen, kan je ook een taxi nemen, die al op jouw staan te wachten.

Je kan vanuit Trujillo ook een taxi nemen die je rechtstreeks brengt. Kosten S/ 10-15.


Klaar om Naar Peru te gaan?


Brian Houtman

Bevoorrecht dat ik veel heb morgen reizen en daardoor veel van de wereld heb kunnen zien. Ik heb mijn hart verloren in Peru aan mijn allerliefste vrouw Mily! Samen voorzien we jullie van nuttige en duidelijke informatie over jouw aanstaande reis naar Peru.

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!