Naar Peru
Banner Totora
Home > Hoogtepunten > Caballitos de Totora: traditioneel vissen in Peru

Caballitos de Totora: traditioneel vissen in Peru

Het riet dat langs de Peruaanse kust groeit wordt gebruikt voor een bijzondere en typisch Peruaanse boot. De Caballitos de Totora, vertaald “Kleine rieten paarden”, zijn rieten bootjes met hun typische puntvorm.

Totora Huancacho Trujillo

Caballitos de Totora

De vissers rijden hun “caballitos” als een paard, met gespreide benen. Staand in de branding lanceren ze zichzelf de branding van de zee in. Ze peddelen hun caballitos als kayaks met een dubbele peddel gemaakt van bamboe of hout.

Door de constructie worden de Caballitos de Totora na een week nat en sompig. De meeste vissers hebben daarom meerdere boten, waardoor ze een boot in de zon laten drogen, terwijl ze met de andere boot gaan vissen.

In het noorden van Peru, in Mancora en andere plaatsjes in de buurt van de Ecuadoriaanse grens, is een andere boot in gebruikt. Als gevolg van de schaarste van riet varen de vissers daar op smalle bamboe vlotten.

Totora in het Titicacameer

Caballitos worden voornamelijk gebruikt aan de kust van Peru, maar soortgelijke boten zie je ook al eeuwen terug in het Titicacameer. Deze boten zijn meestal breder en vooral ontworpen om vracht te vervoeren.

Caballitos de Totora: traditioneel vissen in Peru 1
Boten in het Titicaca meer

Het basisontwerp van de rieten boot is door de eeuwen heen weinig veranderd. Hoogstens worden nu een aantal modernere materialen gebruikt.

Aan het populaire strand van Pimentel, in de buurt van de stad Chiclayo, hebben de caballitos een rechthoekige achtersteven van piepschuim. Een lokale visser vertelde dat dit de boot een symmetrische vorm geeft.

Mily Blomberg

Ik hou van mijn prachtige geboorteland Peru en mijn stad Chiclayo. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes van mijn land!

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!