Naar Peru
Banner Millpu
Home > Hoogtepunten > De natuurlijke zwembaden van Millpu in Ayacucho

De natuurlijke zwembaden van Millpu in Ayacucho

Eén van de mooiste bewaarde schatten is Millpu, meer dan 20 natuurlijke zwembaden met turkoois water op het platteland van de regio Ayacucho in Peru. Het water en de waterval zijn prachtig, vooral in de middagzon!Over Millpu

De surrealistische veelkleurige heuvels van de Rainbow Mountain, de Regenboogberg. De ongerepte gletsjermeren van Laguna Humantay en de kokende rivier van Shanay-Timpishka in het Amazone-regenwoud… Peru is de thuisbasis van een aantal ongelooflijke aantal verborgen juweeltjes en natuurlijke wonderen.

Ayacucho - Millpu Baden

De naam Millpu is afgeleid van het woord Millpuy, wat “slikken” betekent in de Quechua-taal. Deze naam komt van een lokale mythe die stelt dat de dramatische rotsformaties en kille wateren van de site de werkelijke keel van de duivel zijn. Om deze reden werden de zwembaden in het verleden niet vaak bezocht door de lokale bevolking en zijn ze buitengewoon goed geconserveerd gebleven.

Eén van de best bewaarde schatten van Peru

De nog traditioneel levende bevolking heeft pas een paar jaar geleden toestemming gegeven om de natuurlijke baden van Millpu open te stellen voor toeristen. Sindsdien ontdekken steeds meer mensen dit verborgen juweel.

Ayacucho - Millpu Overview

De afgelegen locatie, diep in de Andes, heeft de natuur relatief onaangetast gelaten. De ongereptheid en de uitzonderlijke schoonheid zorgen ervoor dat Millpu één van de meest aantrekkelijke excursies is, in de hele regio Ayacucho.

Uitkijkpunten op de top

Tijdens een wandeling op het pad bovenlangs de lagunes vindt je veel geweldige plekken om van het uitzicht te genieten. Die geven een fantastisch uitzicht over het gebied. Vanaf hier kan je eenvoudig afdalen om bij het water te komen.

Dompel je voeten in het water, of zwem een stukje. Maar pas op! De bron is een gletsjer en het het water is ijskoud! Zwemmen kan daardoor een opwindende en verfrissende ervaring zijn. Let op, in de meer centrale zwembaden mag je niet zwemmen, maar op andere plaatsen wel.

Vers gebakken forel

Na een heerlijke middag bereiden lokale koks de meest heerlijke verse gebakken rivierforel. Een specialiteit van dit gebied. Dit heerlijke traditionele gerecht moet je proberen als je in de buurt bent! Dit is ongetwijfeld de meest verse forel die je ooit hebt geproefd!

Hoe kom ik bij Millpu?

Ayacucho - Plaza de Armas - Huamanga

Startpunt voor een bezoek aan Millpu is Ayacucho. Er is veel te beleven in deze stad en de omliggende regio. Ayacucho is een ideale uitvalsbasis om Millpu te bezoeken.

Ayacucho naar Millpu

Vanuit Ayacacho ligt er een snelweg richting Huamanga-Condorcocha-Cangallo. Ter hoogte van Huancapi, slaat deze af naar Circamarca. Circamarca light in het district Huancaraylla, dat onderdeel is van de provincie Victor Fajardo in Ayacucho. In deze regio wonen voornamelijk nog de traditionele volken die alleen Quechua spreken.

De natuurlijke zwembaden van Millpu in Ayacucho 1

Meest eenvoudig: Boek een tour

Er zijn veel agentschappen die trips naar Millpu aanbieden. Een lokaal reisbureau is Huancaraylla Tours Peru. Meestal organiseert jouw hotel ook dagtrips.

Ayacucho - Millpu - Zwemmen

Tours vertrekken vroeg vanuit Ayacucho en zijn meestal inclusief het transport, gids, entree (S/5) en picknick. Soms stop je na een uurtje rijden, zodat je kan ontbijten. Het is daarna nog 2+ uur naar Circamarca.

Duur: Vaak ben je de hele dag onderweg
Kosten: Rond de S/ 100-120 (€25/€30)

Ook prima te doen: Zelf regelen

Je kunt deze trip prima zelf regelen. Als je vroeg vanuit Ayacucho vertrekt, dan is het vaak nog rustig en kan je de mooiste plaatjes schieten.

Ga vroeg naar het busstation waar de combi’s en colectivos naar Circamarca vertrekken. Afstand is 125 km. en de reistijd is bijna 3 uur. Na aankomt in Circamarca is het nog een korte wandeling van 15-20 minuten naar de natuurlijke zwembaden van Millpu.

Ayacucho - Millpu 2

Het pad is gemakkelijk te volgen en niet bijzonder zwaar. Doe toch maar rustig aan, je bent op grote hoogte. Het landschap onderweg is ongelooflijk. Je krijgt een goed beeld van de inheemse flora en fauna van de Andes! Als je wilt kun je een langere wandeling maken en de top van Millpu bereiken. Dit duurt totaal zo’n 45 minuten. Hier ontspringt ook de waterval.


FOX Verre reizen van ANWB

Nieuwsgierig naar meer wonderen in Peru?
Reis langs besneeuwde bergtoppen, het Amazonewoud en de droogste woestijn op aarde tijdens een 18-daagse groepsrondreis Peru & de Inca’s met FOX, verre reizen van ANWB


Wat neem je mee?

Millpu ligt op 3500 meter boven zeeniveau, dus het is goed om voorbereid te zijn op een koud en winderig klimaat. De zon kan ook op zo’n grote hoogte krachtig zijn, dus bescherming tegen de zon is ook belangrijk. Als je dapper genoeg bent, kan je een duik in het ijskoude water wagen, neem dus ook je zwemkleding mee.

Wat neem je nog meer mee:

 • Warme kleding in laagjes, bijvoorbeeld een trui, t-shirt met lange mouwen, een dikke broek, enz.
 • Dikke windjas
 • Hoofdbedekking
 • Handschoenen
 • Zonnebrand, factor 50
 • Goede wandelschoenen
 • Camera
 • Je badpak
 • en wat snacks voor de terugreis

Zo ben je volledig voorbereid op je dagtocht naar de natuurlijke zwembaden van Millpu.

Beste reistijd

De ideale tijd om de Millpu-lagunes te bezoeken is tijdens het droge seizoen van Peru, dat loopt van mei tot december. Het regenseizoen in Peru kan logistieke problemen veroorzaken in de hooglanden.

 • Van oktober t/m februari is de gemiddelde temperatuur bij Millpu 12°C.
 • In maart, april, mei en september is dat 11°C is
 • In juni, juli en augustus zijn is dat slechts 8°C.

September is een bijzonder goed moment om Millpu te bezoeken. De lokale gemeenschap houdt zijn traditionele festiviteiten die gewijd zijn aan het verzamelen van water. Als u Millpu tijdens deze periode bezoekt, ziet u mensen met ezels, versierd met bloemen, die water naar hun dorpen brengen. Dit is een belangrijke voorouderlijke traditie voor de mensen in het gebied en zorgt voor de overvloed aan water gedurende het hele jaar. Dit is een ideale manier om authentieke Andes-tradities en ontspanning te combineren!


Klaar om Naar Peru te gaan?

Mily Blomberg

Ik hou van mijn prachtige geboorteland Peru en mijn stad Chiclayo. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes van mijn land!

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!