Naar Peru
Inti Raymi
Home > Hoogtepunten > Inti Raymi: Magische Zonnewendeviering in het Hart van de Andes

Inti Raymi: Magische Zonnewendeviering in het Hart van de Andes

Een ode aan de zon en de planeten in Cusco

Inti Raymi, een van de meest spectaculaire festivals van Peru, viert de zonnewende en brengt een eeuwenoude Inca-traditie tot leven. Elk jaar, rond 24 juni, komen duizenden bezoekers samen in Cusco, de oude hoofdstad van het Inca-rijk, om deel te nemen aan dit magische evenement.

  • Inti Raymi vindt ieder jaar plaats in Cusco rond 24 juni (de dag van de winterwende op het zuidelijk halfrond); de exacte datum varieert.
  • Het kleurrijke feest in een eerbetoon aan Inti, de god van de zon.
  • Het feest duurt ongeveer 5 uur lang

Het Inti Raymi-festival is een eerbetoon aan Inti, de god van de zon, die centraal stond in de religieuze overtuigingen van de Inca’s. Het werd oorspronkelijk gevierd als een dankbetuiging aan Inti voor de vruchtbaarheid van het land en als een smeekbede voor overvloedige oogsten in het komende jaar.

De ceremonie vindt plaats op het indrukwekkende Sacsayhuaman-terrein, een archeologische site net buiten Cusco. Deelnemers gekleed in traditionele kledij brengen eer aan de zon met kleurrijke rituelen, muziek en dans. Het hele spectakel wordt gevoerd in het Quechua, de taal die werd gesproken door de Inca’s en die nog altijd door velen wordt gesproken in Peru. Wanneer je geen Quechua verstaat is het wat lastig te volgen, al proberen ze het zo waarheidsgetrouw uit te voeren en een reconstructie van de geschiedenis te geven. 

Het hoogtepunt van het festival is de ‘Ceremonia del Fuego’ (Ceremonie van het Vuur), waarbij heilige vlammen worden ontstoken om de zegeningen van de zon te ontvangen.

Tijdens Inti Raymi word je meegesleept in een betoverende reis naar het verleden, terwijl acteurs de oude Inca-koningen en priesters portretteren. Het is een aangrijpende ervaring om getuige te zijn van de traditionele ceremonie die in de loop van de eeuwen vrijwel onveranderd is gebleven.

Voor toeristen die Inti Raymi bijwonen, is dit een unieke gelegenheid om de rijke cultuur en geschiedenis van Peru te omarmen. De levendige kleuren, de oprechte vreugde en de energieke festiviteiten creëren een sfeer van eenheid en betrokkenheid tussen de lokale bevolking en bezoekers.

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke culturele ervaring in het hart van de Andes, mag je Inti Raymi niet missen. Het is een viering van het leven, de natuur en de goddelijke zon die de Inca’s eeuwen geleden vereerden. Dompel jezelf onder in deze magische viering en laat je betoveren door de spirituele essentie van Peru tijdens het betoverende Inti Raymi-festival.

Praktisch

Waar slaap je?
Wil je deze bijzondere dag meemaken, boek jouw accommodatie dan lang van te voren, omdat dit de drukste dag van het jaar is in Cusco. Niet alleen toeristen, maar ook veel Peruanen komen op het feest af.

Tickets nodig?
De Peruaanse regering verkoopt ook kaarten voor het spektakel bij Sacsayhuamann waarbij men goede zitplaatsen heeft. Als je niet wilt betalen voor een zitplaats kan je een deken neerleggen op de heuvels bij Sacsayhuamann. Veel locals leggen al vroeg in de ochtend een deken neer om zo verzekerd te zijn van een plekje. Ze spenderen de dag met hun familie en wachten onder het genot van wat te eten en drinken op de parade.

Waar kan je het feest zien?
De ceremonie start in de ochtend bij Coricancha (de Zonnetempel) en gaat verder op het belangrijkste plein van Cusco, Plaza de Armas (Haucaypata, in de tijd van de Incas). Rond het middaguur volgen de deelnemers de enorme parade tot aan Sacsayhuaman, een oude Inca ruïne bovenaan de stad, waar het grootste gedeelte van het festival plaatsvindt.

Veel mensen beleven het hoogtepunt van het spektakel dus vanaf de heuvel naast Sacsayhuamán. Daarvoor geldt dat je er op tijd bij moet zijn, omdat het snel vol loopt met locals.

Je kan ook op Plaza de Armas blijven, hier staan op deze dag tribunes. Wil je hier een plekje bemachtigen zul je ook weer vroeg op moeten. De eerste mensen, meestal locals, zitten hier al rond zonsopgang, gewikkeld in een plaid met meegebracht ontbijt en lekkere warme (coca)thee.

‘s Avonds is er de mogelijkheid om de dansgroepen, die overdag meedoen, op Plaza de Armas te zien. Blijf dus zeker tot laat hangen!

Wat neem je mee?
Zolang de zon nog niet schijnt is het rond die tijd in Peru koud, het is winter. Het kan ’s nachts onder 0 zijn, dus het duurt even voordat het overdag opwarmt. Neem dus zeker iets warms mee voor de ochtend!

Neem ook wat te eten mee. Als je de hele ceremonie bij Plaza de Armas wilt bijwonen, dan ben je hier wel tot een uur of 12 ’s middags. En als je eenmaal een plekje gevonden hebt, ga je niet meer weg!

https://portal.andina.pe/edpespeciales/2019/inti-raymi/index.html

Mily Blomberg

Ik hou van mijn prachtige geboorteland Peru en mijn stad Chiclayo. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes van mijn land!

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!