De Peruaanse munteenheid is de Nuevo Sol (Pen), in de volksmond gewoon Sol... wat "zon" betekent!

De Peruaanse munteenheid is de Nuevo Sol (Pen), in de volksmond gewoon Sol. De Sol is onderverdeeld in 100 céntimos en wordt aangeduid als “S/ “.

Peruaanse munten

Peruaanse munten

Er zijn biljetten van

 • S/200
 • S/100
 • S/50
 • S/20
 • en S/10

Munten zijn er van

 • S/5
 • S/2
 • S/1
 • 50 céntimos
 • 20 céntimos
 • 10 céntimos
 • 5 céntimos

Voor één euro ontvang je 3,7 sol (mei 2019).

Het is aan te raden om wat dollarbiljetten in kleine coupures (geen biljetten van $100) van huis mee te nemen. Euro’s kunnen tegenwoordig ook, je kunt deze echter minder goed wisselen en de wisselkoers is vaak ongunstig.

Geld pinnen in peru

Banco de Credito

Banco de Credito


In de meeste grote en kleine steden zijn voldoende geldautomaten te vinden waar je geld kunt pinnen. Je kunt bij een ATM (meestal) de lokale valuta én Amerikaanse dollars pinnen. Banco de Crédito is een betrouwbare bank, waar je ook nog eens de meeste sol per keer kunt pinnen. Voor de deur staan altijd een aantal brede mannen van de beveiliging, wat soms best vreemd aandoet voor de eerste keer.

Soms kun je alleen geld uit de muur halen met behulp van je creditcard. Vergeet je Nederlandse of Belgische pas niet te wijzigen naar ‘Wereld’. Dit kan tegenwoordig ook vaak makkelijk via de app van de bank.

In veel winkels, hotels en restaurants in de grotere steden is het ook mogelijk om te betalen met een creditcard. Kijk goed op de bon en vergeet niet om vooraf te vragen of er een extra commissie/vergoeding geldt.

Tip: Verzamel muntjes en kleine coupures

Tijdens je reis is het heel handig om altijd losse soles op zak hebben. Wisselgeld is heel vaak een probleem! Betaal met grotere biljetten waar het kan, bijvoorbeeld in de supermarkt of grotere hotels.

Verzamel de kleinere biljetten van S/10 of muntjes van 5, 2 en 1 sol in je zak. Winkeltjes en taxichauffeurs hebben vaak weinig/geen wisselgeld en zijn erg blij als je met klein geld betaald. Vraag in taxi’s vooraf of er wisselgeld aanwezig is. Zo niet, kan het zijn dat je een andere taxi moet zoeken. Ook worden soms de buren, collega’s of zelfs passanten ingeschakeld. Erg grappig voor ons om te zien 😉

Prijzen van excursies

De prijzen van excursies of tours in de toeristische gebieden worden meestal in Sol (S/) én in Dollars ($) aangegeven. Let op dat je genoeg dollars of soles meeneemt als je naar afgelegen plekken in Peru gaat. Pinnen is dan vaak lastig door de afwezigheid van geldautomaten. Het gebeurt ook vaak dat de ATM’s alleen geschikt zijn voor lokale bankpassen.

Banken

Er zijn meerdere banken in Peru die betrouwbaar zijn;

Geld wisselen

Casa de Cambio Cusco

Casa de Cambio Cusco


U kunt dollars, euro’s en andere valuta’s te wisselen bij banken en bij lokale valuta kiosken, “Casas de Cambio”. Je vindt deze wisselkantoortjes in de grotere steden. We raden je niet aan om geld op straat te wisselen, want er zijn veel valse biljetten in omloop.