De natuurlijke zwembaden van Millpu in Ayacucho, een van de best bewaarde schatten van Peru

Millpu

De surrealistische veelkleurige heuvels van de Rainbow Mountain, de Regenboogberg. De ongerepte gletsjermeren van Laguna Humantay en de kokende rivier van Shanay-Timpishka in het Amazone-regenwoud… Peru is de thuisbasis van een aantal ongelooflijke aantal verborgen juweeltjes en natuurlijke wonderen.

Een van de mooiste bewaarde schatten is Millpu, een verzameling van ongeveer 20 natuurlijke zwembaden met turkoois water op het platteland van de regio Ayacucho in Peru. Het water en de waterval zijn prachtig, vooral in de middagzon!

Millpu overzicht

Over Millpu

De naam Millpu is afgeleid van het woord Millpuy, wat “slikken” betekent in de Quechua-taal. Deze naam komt van een lokale mythe die stelt dat de dramatische rotsformaties en kille wateren van de site de werkelijke keel van de duivel zijn. Om deze reden werden de zwembaden in het verleden niet vaak bezocht door de lokale bevolking en zijn ze buitengewoon goed geconserveerd gebleven.

De nog traditioneel levende bevolking heeft pas een paar jaar geleden toestemming gegeven om de natuurlijke baden van Millpu open te stellen voor toeristen. Sindsdien ontdekken steeds meer mensen dit verborgen juweel.

De afgelegen locatie, diep in de Andes, heeft de natuur relatief onaangetast gelaten. De ongereptheid en de uitzonderlijke schoonheid zorgen ervoor dat Millpu één van de meest aantrekkelijke excursies is, in de hele regio Ayacucho.

Ayacucho

Startpunt voor een bezoek aan Millpu is Ayacucho. Er is veel te beleven in deze stad en de omliggende regio.

Ayacucho
Foto: Peru.com

Ayacucho, ook bekend als Huamanga, ligt op 2700 meter boven de zeespiegel en heeft het hele jaar door een mild, aangenaam klimaat. Niet alleen is Ayacucho één van de mooiste en charmantste steden van de Peruaanse hooglanden, je vindt er ook een grote verscheidenheid aan dingen om te doen.

Dingen om te doen in Ayacucho:

 • De vele kerken, kathedralen, kloosters en tempels uit het koloniale tijdperk geven Ayacucho de bijnaam ‘De stad van kerken’.
 • De Mirador van Acuchimay, uitkijkend over de hele stad Ayacucho.
 • De Pampas de Quinua, de site van de beroemde slag bij Ayacucho in de Peruaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de 44 meter hoge obelisk die deze herdenkt.
 • De ruïnes van Huari, een belangrijk pre-Inca stedelijk centrum van de Wari-cultuur waar eens zo veel als 70.000 mensen woonden.
 • De stad Vilcashuamán, gebouwd rond een belangrijk Inca-tempelcomplex met een overgebleven getrapte piramide.

Al het bovenstaande maakt Ayacucho een ideale plek om te bezoeken tijdens je reis naar Peru. Als je een echte liefhebber bent van natuurlijke schoonheid, dan is het echte hoogtepunt van je reis zeker de serene natuurlijke poelen van Millpu op slechts een paar uur afstand van de stad.Ben je nieuwsgierig geworden naar de wonderen in Peru?
Reis langs besneeuwde bergtoppen, vochtig Amazonewoud en de droogste woestijn op aarde tijdens deze 18-daagse groepsrondreis Peru & de Inca’s


Hoe kom je vanuit Ayacucho bij Millpu

Er zijn diverse aanbieders van dagtours. Ze vertrekken vanuit Ayacucho en kosten rond de S/ 80-90 (€20-25,-), inclusief het transport en een gids en soms ook lunch. Sommige tours stoppen na een uurtje rijden, zodat je kan ontbijten. Je rijdt daarna nog 2,5 uur verder naar Circamarca. Circamarca light in het district Huancaraylla, dat onderdeel is van de provincie Victor Fajardo in Ayacucho. In deze regio wonen voornamelijk nog de traditionele volken die Quechua spreken.

Wees voorzichtig met deze plek en volg de aanwijzingen van de bevolking. Zij stellen veel in het werk om deze bijzondere plek tegen over-toerisme te beschermen!

Uiteraard kan je een dagtrip ook prima zelf regelen.

Je kan dan extra vroeg vertrekken, zodat je de meeste kans hebt, niet teveel mensen tegen te komen. Meld je dan op het busstation van waar de combi’s en colectivos vertrekken.

Na aankomt in Circamarca is het een korte wandeling (15-20 minuten) naar de natuurlijke zwembaden. Het pad is gemakkelijk te volgen en niet bijzonder zwaar. Doe toch maar rustig aan, je bent op grote hoogte. Het landschap onderweg is ongelooflijk, je krijgt een goed beeld van de inheemse flora en fauna van de Andes!

Als je wilt kun je een langere wandeling maken en de top van Millpu bereiken. Dit duurt totaal zo’n 45 minuten. Hier ontspringt ook de waterval.

Op de top zijn er verschillende uitkijkpunten

Die geven een fantastisch uitzicht over het gebied. Vanaf hier kan je ook een stukje afdalen om dichter bij het water te komen. Dompel je voeten in het water, of zwem een stukje. Maar pas op! De bron is een gletsjer en het het water is ijskoud! Zwemmen kan daardoor een opwindende en verfrissende ervaring zijn. Let op, in de meer centrale zwembaden mag je niet zwemmen, maar op andere plaatsen wel.

Je kan hier gemakkelijk de hele middag doorbrengen

Tijdens een wandeling op het pad bovenlangs de lagunes vindt je veel geweldige plekken om van het uitzicht te genieten. Na een heerlijke middag bereiden lokale koks de meest heerlijke gebakken rivierforel. Een specialiteit van dit gebied. Dit heerlijke traditionele gerecht moet je proberen als je in de buurt bent! Dit is ongetwijfeld de meest verse forel die je ooit hebt geproefd!

Beste tijd om Millpu te bezoeken

De ideale tijd om Ayacucho en de Millpu-lagunes te bezoeken is tijdens het droge seizoen van Peru, dat loopt van mei tot december. Het regenseizoen in Peru kan logistieke problemen veroorzaken in de hooglanden. Een ander bijkomend voordeel voor het bezoek aan Millpu tijdens de droge maanden van het seizoen is dat het water in deze tijd van het jaar helderder en levendiger is, wat een prachtige plaatjes biedt aan de fotografen onder jullie.

Combineer authentieke Andes-tradities en ontspanning

September is een bijzonder goed moment om Millpu te bezoeken. De lokale gemeenschap houdt zijn traditionele festiviteiten die gewijd zijn aan het verzamelen van water. Als u Millpu tijdens deze periode bezoekt, ziet u mensen met ezels, versierd met bloemen, die water naar hun dorpen brengen. Dit is een belangrijke voorouderlijke traditie voor de mensen in het gebied en zorgt voor de overvloed aan water gedurende het hele jaar. Dit is een ideale manier om authentieke Andes-tradities en ontspanning te combineren!

Wat neem je mee?

Millpu ligt op 3500 meter boven zeeniveau, dus het is goed om voorbereid te zijn op een koud en winderig klimaat. De zon kan ook op zo’n grote hoogte krachtig zijn, dus bescherming tegen de zon is ook belangrijk. Als je dapper genoeg bent, kan je een duik in het ijskoude water wagen, neem dus ook je zwemkleding mee.

(foto: Elcomercio.pe)

Wat neem je nog meer mee:

 • Warme kleding in laagjes, bijvoorbeeld een trui, t-shirt met lange mouwen, een dikke broek, enz.
 • Dikke windjas
 • Hoofdbedekking
 • Handschoenen
 • Zonnebrand, factor 50
 • Goede wandelschoenen
 • Camera
 • Je badpak
 • en wat snacks voor de terugreis

Zo ben je volledig voorbereid op je dagtocht naar de natuurlijke zwembaden van Millpu.