Vinicunca, de regenboogberg

"Vinicunca is een adembenemende locatie en een geschenk van de natuur. Vinicuna komt uit het Quechua en betekent "Zeven kleuren berg."

Vinicunca

Vinicunca - De regenboogberg

Vinicunca – De regenboogberg

In de omgeving van Cusco vind je een heel bijzonder natuurfenomeen, Vinicunca! Vinicunca is ook wel bekend onder de naam Rainbow Mountains en is één van de vele bijzondere Peruaanse plekken, die nog niet echt ontdekt zijn door reizigers.

Terwijl Machu Picchu de meest bekende en populairste attractie is, zouden deze gekleurde bergen jouw hart wel eens voorgoed kunnen stelen.

Iedereen die de foto’s van de kleurrijke bergen ziet, of de verhalen van andere ontdekkingsreizigers heeft gehoord, wil het zien. Maar pas op… de wandeling naar de top is “no joke”. De constante veranderende weersomstandigheden, gecombineerd met de hoogte, kunnen een uitdaging zijn, zelfs voor ervaren wandelaars.

Als je het goed aanpakt, dan is het ook best goed te doen voor diegene die niet zoveel ervaring hebben met wandelen in de bergen. Als je een goede lichamelijke conditie hebt en op zoek bent naar één van de meest avontuurlijke ervaringen van je leven, dan is een bezoek aan de Vinicunca een echte Must-See.

Cerro Colorado, regenboogberg

Op 3 uur rijden van Cusco en na een 5 uur durende pittige bergwandeling bereik je de uitlopers van de Vinicunca. Je komt dan op één van de meest spectaculaire plekken in de bergketen Cordillera Vilcanota in het Apu Ausangate gebied!

In het Apu Ausangate gebied staat ook de Ausangate berg. De Peruanen noemen deze berg de “Holy Mountain”. Al in de Pre-Inca-tijd wordt de berg gebruikt als heilige plek van verering en aanbidding. Ook vandaag de dag bestaan deze traditie nog steeds. Daarom zijn de lokale inwoners zuinig op dit gebied. Toon dan ook respect voor de geschiedenis als je op deze plek bent.


Zelf op reis naar Peru?
FOX Verre Reizen van ANWB biedt meerdere rondreizen naar Peru


Bonte kleuren

Door het eroderen van afzettingsgesteente krijgen de bergen van de Cordillera Vilcanota hun bonte kleuren. Elke bergtop in het gebied is bedekt met brede lijnen van blauw pastel, intens rood, groen, roze en geel. Daarom staat dit fenomeen ook wel bekend als “Cerro Colorado”, van gekleurde berg betekent.

Op bewolkte dagen zijn de kleuren donker, terwijl bij veel zonneschijn de bergen vele lichte kleuren laten zien.

Vinicunca Rainbow mountain

De “Regenboogberg” is volgens National Geographic één van de 100 plaatsen die je zeker bezocht moet hebben voordat je dood gaat.

Vinicunca praktisch

Er zijn in Cusco vele reisbureautjes, die een trip naar de Regenboogbergen aanbieden. Zoveel reisbureautjes, zoveel mogelijkheden. Afhankelijk van de tijd die je ter beschikking hebt, kun je meestal kiezen voor een intensieve dagexcursie, een 3-daagse of een 5-daagse trekking.

De dagexcursies globaal (dit kan per aanbieder verschillen)

  • Vroeg uit de veren! Vaak is het vertrek rond 03:00 am ’s morgens.
  • Onderweg wordt er ontbeten, soms in Pitumarca, soms in Hanchipata.
  • De startpunt van de dagexcursie ligt op ongeveer 3 a 4 uur van Cusco
  • Je wandelt 3/4 uur omhoog
  • Het startpunt van de wandeling ligt op 4.326 meter, het hoogste punt wat je bereikt ligt op 5.020 meter (Vinicunca)
  • U kunt een paard huren. Als je de paarden huurt, dien je nog steeds flinke gedeeltes te wandelen.
  • Zorg dat je een dag of 3, 4 geacclimatiseerd bent. Doe de trip dan ook niet meteen op de eerste dag in Cusco.
  • Het is meestal ijskoud in de ochtend. Dus kleed je goed, in laagjes.
  • In de middag wordt het warm. Breng zonnebrandcrème mee.
  • Er zijn “toiletten” tijdens de klim, maar verwacht daar niet veel meer van dan een tentje met een gat in de grond.

Mooi filmpje