Naar Peru
Huaca Pucllana - Lima
Home > Hoogtepunten > Huaca Pucllana, een piramide midden in Lima!

Huaca Pucllana, een piramide midden in Lima!

Miraflores is een moderne toeristische wijk met veel hoge kantoorgebouwen, hotels en restaurants. Daar verwacht je eigenlijk niets ouds. Maar toch ligt er een bijzondere, oude schat verborgen: Huaca Pucllana.Over Huaca Pucllana

Lima herbergt een groot aantal verborgen ruïnes en piramides. Deze worden Huacas genoemd en vinden hun oorsprong in de oude beschavingen van nog vóór de Inca’s. Midden in de luxe woonwijk in Miraflores bevindt zich zo’n oude piramide van adobe en klei, daterend uit ongeveer 500 CE.

De grote piramide en de eeuwenoude bakstenen gebouwtjes vormen een bijzonder contrast met de moderne omgeving.

Huaca Pucllana Overzicht - Lima

“Huaca” een term uit het Quechua om een heilige plaats te aan te duiden. In de Pre-Colombiaanse tijd waren er echter geen verschillen tussen administratieve en religieuze plekken. Daarom kan je al het monumentale en architectonische pre-Colombiaanse erfgoed Huacas noemen, zoals tempels, vestingen, begraafplaatsen enz.

Pre-Inca: Lima Cultuur

De piramide, bekend als Huaca Pucllana, is meer dan 1600 jaar oud en stamt uit het Pre-Inca tijdperk. Het complex werd gebouwd door bevolking van de Lima-cultuur, een Pre-Inca-beschaving die leefde rond 100 AD tot 650 AD.

De Lima-cultuur en hun tijdgenoten stonden bekend vanwege hun verbluffende kennis van irrigatie, waardoor ze uitgebreide nederzettingen konden ontwikkelen. Omringd door een woestijnklimaat, creëerden de Lima en andere vroege Peruaanse culturen uitgestrekte netwerken, om broodnodig water uit bronnen en rivieren naar de steden te kunnen vervoeren.

Het complex diende ooit als een belangrijk ceremonieel en administratief centrum. De grote hoofdpiramide heeft zeven niveaus en is vrijwel geheel uit handgemaakte Adobe bakstenen gemaakt. Er is een plein dat de piramide omringt en een grote muur die het terrein in afzonderlijke secties verdeelt. Rondom de piramide staan een aantal lemen hutten en structuren van gebouwtjes. Deze werden gebruikt als kantoorgebouwen.

Een deel van het plein heeft banken en diepe kuilen. Binnenin deze kuilen werden ceremonies uitgevoerd en werden offers gebracht.

Het blootleggen van Huaca Pucllana begon in 1981 en in 1991 werd het een historisch en cultureel park. Archeologen blijven er nog steeds antieke voorwerpen vinden. Een paar jaar terug zijn er zelfs nog mummies gevonden.

Praktische informatie

Huaca Pucllana museum - Lima
Museum Huaca Pucllana

Openingstijden en entree

Openingstijden:
Maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 09:00 uur tot 16:15 uur. Bezoeken kan alleen met reservering: https://bit.ly/ReservaPucllana (Er worden geen reserveringen gemaakt per telefoon, of op andere manieren of e-mails).

Entreekosten:
S/15.00

Op de officiële (Spaanstalige) website van Museo de Sitio Huaca Pucllana vind je meer informatie. De kalender om te reserveren klopt volgens mij niet helemaal…

Rondleidingen met gids verplicht!

Je kan alleen een excursie met een gids over het terrein maken (ook in het Engels beschikbaar). Je leert tijdens de excursie veel over de geschiedenis van het Pre-Inca tijdperk. Het wordt aanbevolen om minimaal 10 minuten van tevoren aanwezig te zijn.

Huaca Pucllana Gidsen

Restaurant Huaca Pucllana

Huaca Pucllana Restaurant

’s Avonds zijn de ruïnes prachtig verlicht en is het een prachtige locatie voor een diner in het bijbehorende restaurant Huaca Pucllana, dat pal naast het complex ligt. Een authentiek Peruaans restaurant, waar eten van kwaliteit geserveerd wordt. Vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht over de piramide. Reserveer ruim vooraf, omdat het erg druk kan zijn.

Hoe kom ik hier?

Adres: Calle General Borgoño Cuadra, 8 Miraflores

Meer huacas zien?

Huaca Pucllana is vanwege de ligging in Miraflores de makkelijkst bereikbare archeologische opgraving in Lima. Maar echte liefhebbers zullen meer geïnteresseerd zijn in Pachacamac, een uur ten zuiden van Lima. Of Caral-Supe, de oudste stad in Amerika, op vijf uur ten noorden van Lima.

Als je weinig tijd hebt, of geen zin hebt in tours met gids, dan is Huaca Huallamarca in San Isidro een goede optie. Deze huaca staat ook wel bekend als “Pan de Azucar”, Suikerbrood.


Klaar om Naar Peru te gaan?

Brian Houtman

Bevoorrecht dat ik veel heb morgen reizen en daardoor veel van de wereld heb kunnen zien. Ik heb mijn hart verloren in Peru aan mijn allerliefste vrouw Mily! Samen voorzien we jullie van nuttige en duidelijke informatie over jouw aanstaande reis naar Peru.

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!