Machu Picchu

"Machu Picchu is een reis naar de sereniteit van de ziel, de eeuwige fusie met de kosmos. Waar we onze kwetsbaarheid voelen. Het is een van de grootste wonderen van Zuid-Amerika. Een rustplaats van vlinders in het epicentrum van de grote cirkel, van het leven, nog een wonder." - Pablo Neruda, The Heights van Machu Picchu.

Honderdtwintig kilometer ten noordwesten van Cuzco ligt de oude Inca-stad Machu Picchu. Verborgen voor de wereld, tussen steile bergen op ruim 2400 meter en in de dichte jungle ligt de ‘Verloren stad’, één van de 7 nieuwe wereldwonderen. En terecht. Dit archeologisch juweel is een van de belangrijkste redenen om een reis naar Zuid-Amerika te maken.

De ruïnes lijken zich vast te klampen aan de steile helling met uitzicht op de Vilcanota River Valley.

De ontdekking van Machu Picchu

Wanneer je leest over de ontdekking van Machu Picchu en over het onopgeloste mysterie van de werkelijke reden van de bouw van de Inca stad, dan zal je snappen waarom zo veel mensen een reis naar deze fascinerende en spirituele plaats maken. Machu Picchu moet je zelf zien en beleven. Zelfs als je alle foto’s in de reisgidsen of websites hebt gezien, zal je ter plaatse verbaasd zijn over de magie van deze bijzondere plek. Machu Picchu is nooit door de Spanjaarden ontdekt en daarom zo goed bewaard gebleven. In 1911 ontdekte de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham de verlaten ruïnes. Later bleek dat Bingham niet de eerste was. De Duitser Augusto Berns was al in 1860 bekend met het gebied.

Zeker bezoeken:

 • Tempel van de drie ramen
  Eén van Machu Picchu’s bekendste tempels. Dit rechthoekige gebouw dankt haar naam aan de drie grote ramen in de belangrijkste kamer van het gebouw. De perfect op elkaar aansluitende stenen maken dit een bijzonder bouwwerk. De 3 geslepen, trapeziumvormige ramen zouden de drie sferen van de Inca-kosmologie vertegenwoordigen. Interessant is dat deze gebouwen eruitzien alsof ze nooit dak hebben gehad. Of het was volledig gemaakt van hout en gras en is gedurende de eeuwen vergaan.
 • Intihuatana
  De mysterieuze gebeeldhouwde rots die bekend staat als de Intihuatana (“De hefboom van de zon”) functioneerde waarschijnlijk als een soort astronomische kalender. Er zijn in Peru veel voorbeelden te vinden van Inca-astronomische kalenders, maar die op Machu Picchu is veruit de beroemdste.Er wordt aangenomen dat de astronomen uit de incatijd op deze plaats de zon en de sterren bestudeerden.
 • De Zonnetempel
  Intipunku is de poort waardoor alle Inca Trail wandelaars eerst Machu Picchu binnengaan.
 • Huayna Picchu
  Dit is de iconische vooruitstekende piek die direct tegenover de ruïnes van Machu Picchu ligt. Je kunt naar de top wandelen voor een geweldig uitzicht en je hebt onderweg ook de kans om een ​​aantal interessante archeologische vindplaatsen te bezoeken. Toegangspassen voor Huayna Picchu, wat “jonge berg” betekent, zijn beperkt. Dus zorg ervoor dat je dit van tevoren regelt via een lokaal reisbureau.
 • Machu Picchu Mountain
  Dit is de naam van de berg die zich direct achter Machu Picchu bevindt. Een wandeling naar de top geeft een geweldig uitzicht op de ruïnes hieronder, waardoor dit een populair alternatief is, wanneer tickets voor Huayna Picchu uitverkocht zijn.

Wat neem je mee?

 • Je paspoort! Je kunt niet zonder!
 • Je ticket naar Machu Picchu en Machu Picchu/Huayna Picchu Mountain.
 • Geld voor een stempel in je paspoort (s/1), het toilet (S/1) en voor eventuele souvenirs die je misschien wilt kopen. Diner of lunch in het restaurant is duur.
 • Een fotocamera (een selfiestick?)
 • Goede wandelschoenen
 • Genoeg Water
 • Een lunchbox en wat snacks
 • Zonnebrandcrème en / of kleine opvouwbare paraplu afhankelijk van het weer.

Wat neem je NIET mee?

 • Statieven zijn niet toegestaan! Je kunt deze achterlaten in de kluisjes buiten.
 • Professionele camera’s zijn ook niet toegestaan. Vergunningen voor professionele camera’s zijn meer dan $300, dus vermijd het binnenbrengen van een professioneel uitziende camera.
 • Je kunt niet naar Machu Picchu komen met een backpack. Alleen kleinere rugzakken zijn toegestaan.
 • Wandelstokken zijn niet toegestaan, tenzij je er echt een nodig hebt.
 • Alleen kleine opvouwbare paraplu’s zijn toegestaan, dus vermijd het meenemen van een grote paraplu.

Trekkings

De klassieke Inca Trail

De nummer één trek van Zuid-Amerika en een van de meest populaire tochten ter wereld. Vier dagen wandelen langs originele geplaveide Inca paden, een verscheidenheid aan fascinerende Inca-locaties en het prachtige landschap van het nationale park Machu Picchu. De Inca Trail is een van die dingen die iedereen één keer in zijn leven zou moeten doen. De officiële Inca-route is elk jaar gesloten in februari om de paden enige tijd te geven om te herstellen en onderhoud uit te voeren. Het wordt ten zeerste aanbevolen om de Inca Trail minimaal 5 maanden van tevoren te boeken, omdat vergunningen heel snel uitverkocht zijn. Prijzen variëren van €550 tot €1550. Check de prijzen bij verschillende touroperators, vergelijk goed, dat loont de moeite!

De Inka Jungle Tour

Een 4-daagse trekking naar Machu Picchu voor de ultieme avonturier! Deze actievolle tour laat je het verbluffende uitzicht van Machu Picchu ervaren na een driedaags avontuur van wandelen en fietsen door de bergen, jungle en een deel van het oude Inca-parcours, raften op de rivier de Vilcanota en vliegen door de lucht op zip-lijnen in de canyons van Santa Teresa. Eén van de meest populaire trekkings naar Machu Picchu met dagelijkse vertrek. En… meestal volop beschikbaar het hele jaar door. Prijzen variëren van €200 tot €$350.

De Salkantay Trek

Deze 4-daagse trektocht door de dramatische Cordillera Vilcabamba, een ware kruistocht op de Andes, is een geweldig alternatief voor diegenen die een minder bereisde en uitzonderlijk mooie route naar Machu Picchu willen nemen. Mount Salkantay is de op een na grootste berg in het hele Cusco-gebied (de grootste is de Ausangate) en wordt gezegd dat het de “bewaker” is, die tussen de bergen en de jungle staat.

Over een pas tussen de toppen van de immense bergen, Salkantay (6270m) en Humantay (6070m, krijg je een spectaculair uitzicht op de gletsjer en de uitgestrekte valleien waar ze voor staan.) Het National Geographic magazine heeft dit vaak als een van de top 10 treks ter wereld Prijzen variëren van €250 tot €450.

De Lares Trek

Een uitstekend alternatief voor de Inca Trail. Deze trail brengt je buiten de gebaande paden. tijdens de trek bezoek je authentieke Andesgemeenschappen, terwijl je wordt omringd door prachtige bergen, meren en valleien. Deze trektocht combineert een geweldig berglandschap, gletsjerlagunes, wolkenwouddalen en authentieke Quechua-textielgemeenschappen, evenals een bezoek aan de warmwaterbronnen van Lares. Vertrek is frequent, maar niet dagelijks, omdat de vraag niet altijd even groot is als naar de andere tochten. Prijzen variëren van €200 tot €400.