Machu Picchu

"Machu Picchu is een reis naar de sereniteit van de ziel, de eeuwige fusie met de kosmos. Waar we onze kwetsbaarheid voelen. Het is een van de grootste wonderen van Zuid-Amerika. Een rustplaats van vlinders in het epicentrum van de grote cirkel, van het leven, nog een wonder." - Pablo Neruda, The Heights van Machu Picchu.

LET OP: Wijzigingen per 1 juli

Bezoekers van Machu Picchu worden vanaf 1 juli geacht een officiële gids in te huren om Machu Picchu te kunnen bezoeken. Ook zal de maximale grootte van groepen toeristen zal worden verlaagd van 20 naar 16 bezoekers.

Deze maatregelen maken onderdeel uit van het “2015-2019 Machu Picchu Masterplan” van Unesco om Machu Picchu te beschermen tegen de toenemende stroom bezoekers.

Honderdtwintig kilometer ten noordwesten van Cuzco ligt de oude Inca-stad Machu Picchu. Verborgen voor de wereld, tussen steile bergen op ruim 2400 meter en in de dichte jungle ligt de ‘Verloren stad’, één van de 7 nieuwe wereldwonderen. En terecht. Dit archeologisch juweel is een van de belangrijkste redenen om een reis naar Zuid-Amerika te maken.

De ruïnes lijken zich vast te klampen aan de steile helling met uitzicht op de Vilcanota River Valley.

De ontdekking van Machu Picchu

Wanneer je leest over de ontdekking van Machu Picchu en over het onopgeloste mysterie van de werkelijke reden van de bouw van de Inca stad, dan zal je snappen waarom zo veel mensen een reis naar deze fascinerende en spirituele plaats maken. Machu Picchu moet je zelf zien en beleven. Zelfs als je alle foto’s in de reisgidsen of websites hebt gezien, zal je ter plaatse verbaasd zijn over de magie van deze bijzondere plek. Machu Picchu is nooit door de Spanjaarden ontdekt en daarom zo goed bewaard gebleven. In 1911 ontdekte de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham de verlaten ruïnes. Later bleek dat Bingham niet de eerste was. De Duitser Augusto Berns was al in 1860 bekend met het gebied.

Bekijk Machu Picchu met Google Street View

Zeker bezoeken:

 • Tempel van de drie ramen
  Eén van Machu Picchu’s bekendste tempels. Dit rechthoekige gebouw dankt haar naam aan de drie grote ramen in de belangrijkste kamer van het gebouw. De perfect op elkaar aansluitende stenen maken dit een bijzonder bouwwerk. De 3 geslepen, trapeziumvormige ramen zouden de drie sferen van de Inca-kosmologie vertegenwoordigen. Interessant is dat deze gebouwen eruitzien alsof ze nooit dak hebben gehad. Of het was volledig gemaakt van hout en gras en is gedurende de eeuwen vergaan.
 • Intihuatana
  De mysterieuze gebeeldhouwde rots die bekend staat als de Intihuatana (“De hefboom van de zon”) functioneerde waarschijnlijk als een soort astronomische kalender. Er zijn in Peru veel voorbeelden te vinden van Inca-astronomische kalenders, maar die op Machu Picchu is veruit de beroemdste.Er wordt aangenomen dat de astronomen uit de incatijd op deze plaats de zon en de sterren bestudeerden.
 • De Zonnetempel
  Intipunku is de poort waardoor alle Inca Trail wandelaars eerst Machu Picchu binnengaan.
 • Huayna Picchu
  Dit is de iconische vooruitstekende piek die direct tegenover de ruïnes van Machu Picchu ligt. Je kunt naar de top wandelen voor een geweldig uitzicht en je hebt onderweg ook de kans om een ​​aantal interessante archeologische vindplaatsen te bezoeken. Toegangspassen voor Huayna Picchu, wat “jonge berg” betekent, zijn beperkt. Dus zorg ervoor dat je dit van tevoren regelt via een lokaal reisbureau.
 • Machu Picchu Mountain
  Dit is de naam van de berg die zich direct achter Machu Picchu bevindt. Een wandeling naar de top geeft een geweldig uitzicht op de ruïnes hieronder, waardoor dit een populair alternatief is, wanneer tickets voor Huayna Picchu uitverkocht zijn.

Entreetickets kopen

Tickets kan je niet bij de ingang kopen!! er zijn meerdere manieren om een entreeticket te kopen:

1. Boek online een tour vooraf (aanbevolen)

De eenvoudigste manier om je ticket naar Machu Picchu te boeken, is om vooraf te kiezen voor een trektocht (Inca Trail etc) of een dagtocht. Bezoek FindLocalTrips.com, een tourvergelijkingssite en een boekingsplatform dat samenwerkt met touroperators in Zuid-Amerika. Het merendeel van de tochten naar Machu Picchu bevatten een entreeticket en het vervoer er naar toe. Je hoeft deze dan niet apart te kopen.

2. Boek een tour in Cusco (probeer dit te voorkomen)

Als je al in Cusco bent, kun je een trektocht of tour naar Machu Picchu boeken via een van de vele kleine reisbureautjes in de stad. Hoewel het reserveren van tickets in Cusco meestal geen probleem is, is het misschien toch beter om dit te voorkomen, want tickets kunnen snel uitverkocht zijn en er is geen garantie dat er beschikbaarheid is op de dag dat jij dat wilt. Dit is vooral het geval tijdens het hoogseizoen in de maanden juni, juli en augustus. Boek om eventuele problemen te voorkomen daarom liever je ticket voordat je in Cusco.

Kijk hier voor een geschikte tour voor jou:

3. Toch zelf regelen

Wil je het toch liever zelf regelen, dan kan je de volgende tips gebruiken:

Online

Je kan je je tickets online kopen op de enige officiële website van Machu Picchu machupicchu.gob.pe.

In Cusco

In Cuzco zelf kan je tickets kopen bij een van de vele reisbureautjes of bij het Minesterio de Cultura (Telefoon: +51084 255805) in de Calle Garcilaso. Het kantoor is iedere dag geopend van 07:00 uur ’s ochtends tot 19:30 ’s avonds. e hebt een paspoort en een creditcard of contant geld nodig.

Vervoer van Cuzco naar Aguas Calientes

Heb je een ticket te pakken, dan dien je ook nog je vervoer naar Machu Picchu nog te organiseren. Dat kan je doen door het treinstation in Cuzco te bezoeken en daar een reservering voor de trein te maken of boek je tickets online via: PeruRail of via IncaRail.

Geniet eerst van Ollantaytambo

Of neem een lokale bus naar Ollantaytambo. Eén van de mooiste archeologische vindplaatsen van de Inca’s in de Heilige Vallei van de Inca’s. Genoeg te zien om hier een paar nachten te blijven en te genieten van de pittoreske oude binnenstad, de indrukwekkende terrasvormige ruïnes in de omgeving en de Pinkullyuna-berg.

Als je geen 30 kilometer wilt lopen, dan neem je vanaf Ollantaytambo alsnog de trein. Deze brengt je in een adembenemende reis in 2 uur naar Aguas Calientes.

Aguas Calientes

In Aguas Calientes kan je entreetickets voor Machu Picchu kopen bij “Direccion Regional de Cultura Aguas Calientes” (Cultureel Centrum Machu Picchu) in de Avenue Pachacutec. De ticketbalie in Aguas Calientes is elke dag geopend van 05:15 tot 19:00 uur. Je kunt hier tevens alleen met contant geld betalen én een ticket kost hier extra.

Je kan hier ook kaartjes kopen voor vervoer van en naar de toegangspoort van het Machu Picchu. Lopend naar boven doe je er een uurtje over.

Toegangsprijs

 • Ochtend 06.00-12.00: S/. 152 Soles. Kinderen tot 12 jaar oud S/. 70.
 • Middag 12.00–17.30: S/. 152 Soles. Kinderen tot 12 jaar oud S/. 70.
 • Middag 13.00–17.30: S/. 100 soles. Kinderen tot 12 jaar oud S/. 40.
 • De kosten van het toegangsbewijs voor Machupichu berg, Wayna Picchu, Camino de la Fuente of Camino naar Inkaraqay, is elk S/. 48 Soles.

Openingstijden

Voorheen kon je vanaf 6 uur ‘s ochtends door de toegangspoort en zo lang blijven als je maar wilde. Sinds 2017 maak je een keuze tussen de ochtend en de middag.

 • ‘s Ochtends van 06:00 tot 12:00 uur en ‘s middags van 12:00 tot 17:30 uur
 • Wil je de hele dag in Machu Picchu blijven, dan kan je uiteraard tickets voor beide dagdelen kopen.
 • Als je tussen 10.00 uur en het middaguur aankomt, mag je jouw bezoek van vier uur (maximaal) volbrengen. Je kan dan dus ook een deel van de middag blijven.
 • Als je een ticket voor de middag hebt, kan je alvast naar binnen als je maximaal een uur eerder (en na 11.00 uur) aankomt bij de ingang. Als je het middag-ticket met de gereduceerde of kortingsprijs hebt gekocht, dan is toegang echt pas mogelijk vanaf 13.00 uur ‘s middags.

Praktisch

 • Je moet altijd je originele officiële identificatiedocument (paspoort) meenemen om binnen te komen.
 • Bezoekers van Machu Picchu worden (vanaf 1 juli 2019) geacht een officiële gids in te huren om Machu Picchu te kunnen bezoeken. De gids zal vanaf het begin tot het einde bij je blijven. Je kunt Machu Picchu niet meer zelf verkennen. Een bezoek duurt minimaal 2,5 uur en maximaal 4 uur, vanaf aankomst bij het toegangshek.
 • Als je geen tour boekt, of vooraf geen gids hebt geregeld, dan zijn er officiële gidsen beschikbaar bij de ingang. Een officiële gids bij de entree kost rond de S/100 voor (max.) 4 bezoekers, ongeveer S/25 per persoon (iets meer dan €6,50 per persoon).
 • Machu Picchu ligt op een berg, de toegang is beneden in Aguas Calientes. Er rijden bussen van Aguas Calientes naar Machu Picchu. Wil je niet lopen, wat ook kan, dan kan je buskaartjes eenvoudig in Aguas Calientes zelf kopen.
 • Heb je een ticket voor Waynapicchu gekocht, dan krijg je daar extra tijd voor. Je mag dan in totaal 6 uur blijven. Een gids hoeft je hier niet te begeleiden.

Waar verblijf je?

Je kan uitstekend verblijven in Cuzco of Ollantaytambo en van daaruit ‘s morgens vroeg de trein nemen naar Aguas Caliente. Of je hebt vooraf al een tour geregeld. Maar als je echt dichtbij wilt wezen, met de kans om als een van de eersten boven te zijn, heb ik een tip voor jullie:

Onze favoriete hotel is namelijk Machu Picchu Belmond Sanctuary Lodge. Het Sanctuary Hotel is het enige hotel op de heuveltop van Machu Picchu. Het ligt direct buiten de ingang van de historische locatie en is daarmee één van de meest iconische boetiekhotels ter wereld.

Van hieruit kan je eenvoudig als een van de eerste Machu Picchu verkennen, lang voordat de eerste tourbussen aankomen. In de mooi aangelegde tuinen staan veel inheemse orchideeën en hij biedt een ongeëvenaard uitzicht op de ruïnes van Machu Picchu. Veel van de huiselijke kamers van het hotel hebben uitzicht op de imposante bergen.

Ondanks de ietwat geïsoleerde ligging is het hotel voorzien van alle moderne services en gemakken. Een buffetlunch en internationale en Andes-specialiteiten worden door chef-koks van wereldklasse bereid in het restaurant van het hotel. The Sanctuary is de beste uitvalsbasis om de magische sfeer van de Incastad te ervaren. Vanwege de populariteit van het hotel, dien je ruim van tevoren te reserveren!

Wat neem je mee?

 • Je paspoort! Je kunt niet zonder!
 • Je ticket naar Machu Picchu en Machu Picchu/Huayna Picchu Mountain.
 • Geld voor een stempel in je paspoort (s/1), het toilet (S/1) en voor eventuele souvenirs die je misschien wilt kopen. Diner of lunch in het restaurant is duur.
 • Een fotocamera (een selfiestick?)
 • Goede wandelschoenen
 • Genoeg Water
 • Een lunchbox en wat snacks
 • Zonnebrandcrème en / of kleine opvouwbare paraplu afhankelijk van het weer.

Wat neem je NIET mee?

 • Statieven zijn niet toegestaan! Je kunt deze achterlaten in de kluisjes buiten.
 • Professionele camera’s zijn ook niet toegestaan. Vergunningen voor professionele camera’s zijn meer dan $300, dus vermijd het binnenbrengen van een professioneel uitziende camera.
 • Je kunt niet naar Machu Picchu komen met een backpack. Alleen kleinere rugzakken zijn toegestaan.
 • Wandelstokken zijn niet toegestaan, tenzij je er echt een nodig hebt.
 • Alleen kleine opvouwbare paraplu’s zijn toegestaan, dus vermijd het meenemen van een grote paraplu.

Inca Trail & andere trekkings

Houd er rekening mee dat je de Inca Trail lang van tevoren moet reserveren. Dit is te wijten aan strenge regelgeving. Wij raden je aan de trail ten minste 6 maanden van te voren te reserveren! Er zijn verschillende alternatieven voor degenen die liever minder toeristische routes lopen

De klassieke Inca Trail

De nummer één trek van Zuid-Amerika en een van de meest populaire tochten ter wereld. Vier dagen wandelen langs originele geplaveide Inca paden, een verscheidenheid aan fascinerende Inca-locaties en het prachtige landschap van het nationale park Machu Picchu. De Inca Trail is een van die dingen die iedereen één keer in zijn leven zou moeten doen. De officiële Inca-route is elk jaar gesloten in februari om de paden enige tijd te geven om te herstellen en onderhoud uit te voeren. Het wordt ten zeerste aanbevolen om de Inca Trail minimaal 5 maanden van tevoren te boeken, omdat vergunningen heel snel uitverkocht zijn. Prijzen variëren van €550 tot €1550. Check de prijzen bij verschillende touroperators, vergelijk goed, dat loont de moeite!

De Inka Jungle Tour

Een 4-daagse trekking naar Machu Picchu voor de ultieme avonturier! Deze actievolle tour laat je het verbluffende uitzicht van Machu Picchu ervaren na een driedaags avontuur van wandelen en fietsen door de bergen, jungle en een deel van het oude Inca-parcours, raften op de rivier de Vilcanota en vliegen door de lucht op zip-lijnen in de canyons van Santa Teresa. Eén van de meest populaire trekkings naar Machu Picchu met dagelijkse vertrek. En… meestal volop beschikbaar het hele jaar door. Prijzen variëren van €200 tot €$350.

De Salkantay Trek

Deze 4-daagse trektocht door de dramatische Cordillera Vilcabamba, een ware kruistocht op de Andes, is een geweldig alternatief voor diegenen die een minder bereisde en uitzonderlijk mooie route naar Machu Picchu willen nemen. Mount Salkantay is de op een na grootste berg in het hele Cusco-gebied (de grootste is de Ausangate) en wordt gezegd dat het de “bewaker” is, die tussen de bergen en de jungle staat.

Over een pas tussen de toppen van de immense bergen, Salkantay (6270m) en Humantay (6070m, krijg je een spectaculair uitzicht op de gletsjer en de uitgestrekte valleien waar ze voor staan.) Het National Geographic magazine heeft dit vaak als een van de top 10 treks ter wereld Prijzen variëren van €250 tot €450.

De Lares Trek

Een uitstekend alternatief voor de Inca Trail. Deze trail brengt je buiten de gebaande paden. tijdens de trek bezoek je authentieke Andesgemeenschappen, terwijl je wordt omringd door prachtige bergen, meren en valleien. Deze trektocht combineert een geweldig berglandschap, gletsjerlagunes, wolkenwouddalen en authentieke Quechua-textielgemeenschappen, evenals een bezoek aan de warmwaterbronnen van Lares. Vertrek is frequent, maar niet dagelijks, omdat de vraag niet altijd even groot is als naar de andere tochten. Prijzen variëren van €200 tot €400.