Naar Peru
Regenboogberg Vinicunca
Home > Hoogtepunten > Regenboogberg Vinicunca

Regenboogberg Vinicunca

In de omgeving van Cuzco vind je een heel bijzonder natuurfenomeen, Vinicunca! Vinicunca is ook wel bekend onder de naam Rainbow Mountain, de Regenboogberg.Regenboogberg Vinicunca, 7 kleuren berg

Terwijl Machu Picchu nog steeds de meest bekende en populairste plek in Peru is, zouden deze gekleurde regenboogberg jouw hart wel eens voorgoed kunnen stelen.

Sinds de foto’s van de regenboogberg van reizigers die de Ausangate beklommen in 2016 op Social Media viral gingen, is deze bijzondere berg inmiddels met bijna 1500 bezoekers per dag uitgegroeid tot één van de grootste toeristische attracties van Peru.

Vinicuna komt uit het Quechua ( Winikunka ) en betekent “Zeven kleuren berg”.

Als je de foto’s van de kleurrijke bergen ziet of de verhalen van andere reizigers hoort, dan wil je het zelf ook zien. Maar pas op, de wandeling naar de top is best pittig. Het weer kan constant veranderen en samen met de grote hoogte, kan een bezoek zelfs voor ervaren wandelaars best een uitdaging zijn!

Regenboogberg Vinicunca Paarden

Cordillera Vilcanota

Op 3 uur rijden van Cusco ligt de bergketen Cordillera Vilcanota. De hoogste berg van de keten is de Ausangate (6.410 meter) en de op 4 na hoogste berg in Peru.

De Peruanen noemen deze berg “La Montaña Sagrada”, de “Heilige berg”. Al in de Pre-Inca-tijd werd de berg gebruikt als heilige plek van verering en aanbidding. Ook vandaag de dag bestaan deze traditie nog steeds. De lokale inwoners zijn zuinig op dit gebied. Toon dan ook respect voor de geschiedenis als je op deze plek bent.

Regenboogberg Vinicunca Lokaal

Eén van de uitlopers van de Ausangate is de berg Vinicunca een spectaculaire plek in het gebied. Vinicunca is een adembenemende plek en een geschenk van de natuur.


Fly

Zelf op reis naar Peru?
FOX Verre Reizen van ANWB biedt meerdere rondreizen naar Cusco, Peru


Cerro Colorado; gekleurde berg

Slechts 4 jaar geleden was Vinicunca of Rainbow Mountain (Regenboogberg) nog volledig bedekt met sneeuw, waardoor de gekleurde schoonheid niemand opviel. Door de verandering in het klimaat, begon de sneeuw te smelten en kwamen de wonderlijke kleuren in de Peruaanse zomer bloot te liggen.

Elke bergtop is bedekt met brede lijnen van blauw pastel, intens rood, groen, roze en geel. Daarom staat dit fenomeen ook wel bekend als “Cerro Colorado”, wat “Gekleurde berg” betekent.

De regenboogberg in de Cordillera Vilcanota krijgen hun bonte kleuren door het eroderen van afzettingsgesteente en van de meer dan 14 verschillende, kleurrijke mineralen:

 • De roze kleur is afkomstig van de rode klei, modder en zand.
 • De witachtige kleur komt van kwartsose en calciumcarbonaat.
 • De rode kleur ontstaat uit de ijzer in de bovenlaag van klei.
 • Het groen komt uit de klei met een verbinding van phyllieten en ferro-magnesium.
 • Het aardachtige bruin ontstaat uit het fanglomeraat en magnesium.
 • En zwavelhoudende mineralen zorgen voor een mosterdgele kleur.

 

De “Regenboogberg” is volgens National Geographic één van de 100 plaatsen die je zeker bezocht moet hebben voordat je dood gaat.

Hoe kom ik hier?

Een bezoek aan de Regeboogbergen begint in Cusco. Het is niet aan te raden om alleen te gaan en al helemaal niet als het de eerste keer is. Ons advies is om altijd een georganiseerde tour, bijvoorbeeld bij Titicaca Vacations, te boeken. Dit is vaak ook een stuk goedkoper.

In Cusco zijn veel reisbureaus die tours aanbieden. Afhankelijk van de tijd die je ter beschikking hebt, kan je kiezen voor dagtocht of een meerdaagse trip. Vervoer, gids, ontbijt en lunch zijn vaak inbegrepen in de prijs, net als wandelstokken. Boek op tijd!

Praktische info

Zorg dat je een dag of 2, 3 acclimatiseert op hoogte. Doe deze trip dan ook niet meteen op de eerste dag na aankomt in Cusco.

Belangrijke info

 • De rit vanuit Cusco duurt ongeveer 3 uur om het startpunt op 4.400 meter hoogte te bereiken. Daar begin je aan de trek die eindigt bij de 7-kleurenbergen op 5.200 meter.
 • De toegangsprijs voor het park is S/10 voor toeristen. Dit is inbegrepen in de meeste Rainbow Mountain Tour-arrangementen. Check dit even vooraf.
 • Houd rekening met een reistijd “uit en thuis” van ongeveer 11 uur.
 • Het is echt belangrijk om je goed op de kou voor te bereiden. Je vertrekt meestal zeer vroeg (03:00-04:00 uur) in de ochtend en dan is op deze hoogte nog ijskoud. Ook kan het transport soms wel wat tochtgaten hebben. Dus kleed je goed in laagjes aan.

Tips vooraf

 • Neem een kleine rugzak mee met veel water, snacks en toiletpapier.
 • Tijdens de klim kan het weer soms ineens omslaan. Neem een stevige poncho mee.
 • In de middag kan het daarentegen door de zon juist weer erg warm worden. Neem dus ook een goede zonnebrandcrème mee.
 • Versla de hoogte door op cocabladeren te kauwen. Deze truc werkt echt!
 • Je kunt op elk moment een paard huren als je de tocht moeilijk begint te vinden – je hoeft er niet meteen een te huren. Deze brengt je tot 200 meter van de top. Daarna klim je het laatste stuk zelf omhoog. Dit is nog wel een steil stukje.
 • Er worden ook tours aangeboden in december, januari en februari. Het zicht kan dan beperkt zijn vanwege het weer.
 • De kleurenpracht zal op sombere dagen veel minder zijn, dan op dagen met helder weer. Houdt er dus ook rekening mee dat de foto’s die je maakt dan minder op alle mooie plaatjes lijken.
 • Er zijn “toiletten” tijdens de klim, maar verwacht daar niet veel meer van dan een tentje of een houten huisje in het open veld.

Beste reistijd

Ook in Cusco zijn er twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. De beste tijd voor een bezoek aan de Regenboogberg is het droge seizoen van april, mei tot en met oktober. De beste maand om de Regenboogberg te bezoeken is juni of augustus. Het weer is dan op zijn best en in juni zijn veel festiviteiten in Cusco zelf, zo vang je twee vliegen in 1 klap.

In het regenseizoen van november t/m maart, heb je grote kans dat de weg naar Vinicunca onbegaanbaar is en je er helemaal niet kan komen. Of je ziet de berg zoals hieronder:

Vinicunca in de sneeuw
Vinicunca in de sneeuw

Voorbeeld van een dagtour Vinicunca

Deze dagtocht begint in Cuzco, waar je wordt opgehaald tussen 04:30 en 05:00 uur ’s morgens. Vervolgens rijd je 3 uur in een comfortabel busje naar de stad Cusipata, waar je thuis bij een lokale familie ontbijt.

Na het ontbijt ga je naar het startpunt van je wandeling. het eerste gedeelte is een redelijk vlakke en eenvoudige tocht van 3 kilometer die langzaam bergopwaarts. Gedurende de wandeling geniet je van panoramisch uitzicht over de valleien, wilde lama’s, alpaca’s en vicuña’s. Met wat geluk zie je ook een of meerdere condors vliegen. Deze wandeling neemt ongeveer 1,5 uur in beslag, afhankelijk van je conditie.

Het tweede deel is lastiger omdat het kouder wordt en de vermoeidheid begint te komen.

Bij goed weer geniet je hier van het eerste uitzicht op de Regenboogberg. De weg is meestal vlak, behalve naar de top, waar het erg steil is. Op de top neem je een welverdiende pauze, waarin je de kans krijgt om op adem te komen en te genieten van het verbluffende uitzicht.

Regenboogberg Vinicunca Rugzak

Na het nemen van een paar prachtfoto’s begint je afdaling terug naar beneden, waar je bij aankomst kunt genieten van een heerlijke lunch. Vervolgens wordt je met privévervoer terug naar Cusco gebracht, waar je om ongeveer 17:00 uur aankomt.

Inbegrepen

 • Ophaalservice bij jouw hotel
 • Terugbrengservice naar het stadscentrum
 • Vervoer tijdens de reis
 • Eerste hulp
 • Professionele gids
 • Ontbijt en lunch
 • Toegangsprijs voor de Regenboogberg

Deze dagtrip naar de Rainbow Mountains wordt uitgevoerd door Titicaca Vacations.
Bekijk hier het hele programma


Zin om nu Naar Peru te gaan?


Mily Blomberg

Ik hou van mijn prachtige geboorteland Peru en mijn stad Chiclayo. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes van mijn land!

Profiteer nu van korting op jouw ticket naar Lima!