Een piramide midden in Lima? Huaca Pucllana

Inderdaad! Om kennis te maken met de oude beschavingen van Peru hoeft u het Andesgebergte niet in.

Huaca Pucllana

Lima heeft een groot aantal verborgen ruïnes en piramides. Deze worden Huacas genoemd en vinden hun oorsprong in beschavingen van nog vóór de Inca’s.

Miraflores is een moderne wijk met veel hoge kantoorgebouwen, hotels en restaurants. Daar verwacht je eigenlijk niets ouds. Maar toch ligt er een oude schat verborgen: Huaca Pucllana.

Huaca Pucllana

Huaca Pucllana


“Huaca” een term uit het Quechua om een heilige plaats te aan te duiden. In de Pre-Colombiaanse tijd waren er echter geen verschillen tussen administratieve en religieuze plekken. Daarom kan je al het monumentale en architectonische pre-Colombiaanse erfgoed Huacas noemen, zoals tempels, vestingen, begraafplaatsen enz.

Pre-Inca tempels

De ruïnes van Huaca Pucllana zijn meer dan 1600 jaar oud en stammen uit het Pre-Inca tijdperk. Ze vormen een ceremonieel centrum, waarvan de grote hoofdpiramide vrijwel geheel uit handgemaakte Adobe bakstenen bestaat. Rondom de piramide staan een aantal lemen hutten en structuren van gebouwtjes. Deze werden gebruikt als kantoorgebouwen. De grote piramide en eeuwenoude bakstenen gebouwen vormen een bijzonder contrast met de moderne omgeving.

De ruïnes van Huaca Pucllana zijn pas relatief kort geleden blootgelegd en archeologen blijven er antieke voorwerpen vinden. Een paar jaar terug zijn er zelfs nog mummies gevonden.

Rondleidingen met gids

Huaca Pucllana Lima

Piramide in Lima: Huaca Pucllana

Je kan een excursie met een gids over het terrein maken (ook in het Engels beschikbaar). Je leert tijdens de excursie veel over de geschiedenis van het Pre-Inca tijdperk.

Restaurant Huaca Pucllana

Huaca Pucllana Restaurant

Huaca Pucllana Restaurant

’s Avonds zijn de ruïnes prachtig verlicht en is het een prachtige locatie voor een diner in het bijbehorende restaurant Huaca Pucllana, dat pal naast het complex ligt. Een authentiek Peruaans restaurant, waar eten van kwaliteit geserveerd wordt. Vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht over de piramide. Reserveer ruim vooraf, omdat het erg druk kan zijn.

Adres van Huaca Pucllana

Calle General Borgoño Cuadra, 8 Miraflores

Openingstijden

Woensdag t/m maandag: van 09:00 uur a 17:00 uur
Entreekosten: S/12.00

Avondopenstelling
Woensdag t/m zondag: van 19:00 uur tot 22:00 uur
Entreekosten: S/15.00

Op de officiele spaanstalige website van Museo de Sitio Huaca Pucllana vind je meer informatie.

Meer huacas zien?

Huaca Pucllana is vanwege de ligging in Miraflores de makkelijkst bereikbare archeologische opgraving in Lima. Maar echte liefhebbers zullen meer geïnteresseerd zijn in Pachacamac, een uur ten zuiden van Lima. Of Caral-Supe, de oudste stad in Amerika, op vijf uur ten noorden van Lima.

Als je weinig tijd hebt, of geen zin hebt in tours met gids, dan is Huaca Huallamarca in San Isidro een goede optie. Deze huaca staat ook wel bekend als “Pan de Azucar”, Suikerbrood.